Böter för diskriminering av hyresgäst

Kvinnan i Kalifornien i USA skulle hyra ut sin bostad via uthyrningssajten Airbnb men ställde med kort varsel in bokningen, rapporterar BBC. Anledningen var att gästen inte var vit.

"Ett ord säger allt. Asiatisk", skrev uthyraren i ett meddelande till gästen Dyne Suh, och tillade: "Jag kommer inte att tillåta att utlänningar säger åt det här landet vad det ska göra. Det är därför vi har Donald Trump."

Hyresgästen Suh, som är amerikansk medborgare, anmälde händelsen till DFEH, en lokal myndighet i Kalifornien som hanterar klagomål från allmänheten som rör bostads- och arbetsförhållanden. Och DFEH, som precis tecknat avtal med Airbnb om att hantera diskrimineringsärenden, har nu sagt sitt.

Uthyraren döms till 5 000 dollar i böter, samhällstjänst hos en medborgarrättsorganisation och en obligatorisk kurs i asiatisk-amerikanska studier. Enligt DFEH öppnade ärendet, det första i sitt slag, för "kreativt tänkande" i straffmätningen.

Motsvarande klagomålsmekanism finns än så länge bara i Kalifornien, Airbnbs hemdelstat, men DFEH uppmanar andra delstater att följa efter.

Böter, samhällstjänst och obligatorisk utbildning blev straffet för en diskriminerande Airbnb-värd. Arkivbild.

Foto: Bebeto Matthews AP/TT

http://tt.se/media/image/sdlta1cd158

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03