Böter för diskriminering av hyresgäst

Kvinnan i Kalifornien i USA skulle hyra ut sin bostad via uthyrningssajten Airbnb men ställde med kort varsel in bokningen, rapporterar BBC. Anledningen var att gästen inte var vit.

"Ett ord säger allt. Asiatisk", skrev uthyraren i ett meddelande till gästen Dyne Suh, och tillade: "Jag kommer inte att tillåta att utlänningar säger åt det här landet vad det ska göra. Det är därför vi har Donald Trump."

Hyresgästen Suh, som är amerikansk medborgare, anmälde händelsen till DFEH, en lokal myndighet i Kalifornien som hanterar klagomål från allmänheten som rör bostads- och arbetsförhållanden. Och DFEH, som precis tecknat avtal med Airbnb om att hantera diskrimineringsärenden, har nu sagt sitt.

Uthyraren döms till 5 000 dollar i böter, samhällstjänst hos en medborgarrättsorganisation och en obligatorisk kurs i asiatisk-amerikanska studier. Enligt DFEH öppnade ärendet, det första i sitt slag, för "kreativt tänkande" i straffmätningen.

Motsvarande klagomålsmekanism finns än så länge bara i Kalifornien, Airbnbs hemdelstat, men DFEH uppmanar andra delstater att följa efter.

Böter, samhällstjänst och obligatorisk utbildning blev straffet för en diskriminerande Airbnb-värd. Arkivbild.

Foto: Bebeto Matthews AP/TT

http://tt.se/media/image/sdlta1cd158

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning