Boston klart för Stanley Cup-final - Rask tog allt

Tuukka Rasks räddningsprocent i slutspelet är 94,2. Bild: Bruce Bennett

Boston spelar final i Stanley Cup-slutspelet 2019. Detta efter 4-0 i matcher mot Carolina.

– Vår styrka är att alla i laget bidrar. Den här tiden på året behöver du bredd. Vi har den, säger Patrice Bergeron, till nhl.com.

Det blev 4–0 till Boston i matchen mot Carolina, och 4-0 även i semifinalserien.

Det betyder att Boston är i final för första gången sedan 2013. Mycket tack vare Tuukka Rask som varit magisk i slutspelet. Med en räddningsprocent på 94,2 och 1,84 insläppta mål per match har den 32-åriga världsstjärnan spikat igen Bruins kasse. Han höll nollan för sjunde gången i slutspelssammanhang.

– Det betyder massor. Att avancera i slutspel är otroligt svårt, för att inte tala om att ta sig hela vägen till final. Vi ska verkligen vara stolta och njuta över att vi vunnit tre matchserier. Men samtidigt återstår väldigt mycket att göra, säger Rask vars Bruins möter S:t Louis eller San Jose i finalserien.

Bostons formkurva är imponerande och skrämmande läsning för en blivande finalmotståndare. Först slog laget ut Toronto med 4-3, sedan fick Columbus ge sig med 4-2 och nu tvingades alltså Carolina stryka på foten i fyra raka.

– Varje säsong innebär en ny grupp av individer. Du tror alltid att du har en chans och de senaste åren har vi byggt upp något verkligt speciellt. Vi är en väldigt enhetlig grupp. Jag är lycklig att vara en del av den, säger Rask till NHL.com.

Rask vann Stanley Cup med Boston 2011 men spelade då en biroll då Tim Thomas stod samtliga matcher i slutspelet. Nu är det inget som rubbar Rasks ställning som etta.

Boston har tre fungerande backpar och en bred offensiv där den eminenta förstakedjan med Brad Marchand-Patrice Bergeron-David Pasternak stod för alla målen i match nummer fyra.

– Jag tycker att vi har spelat som ett lag under hela året, säger Bergeron, som stod för 2+1.

Marchand har stått för 7+11 i slutspelet, Pastrnak för 7+8 och den pudelkloke Bergeron för 8+5.

Men det är precis som Bergeron säger inte bara förstakedjan som levererat. David Krejci har noterats för 4+10, Charlie Coyle för 6+6 och Torey Krug för 1+11. Utöver den har svensken Marcus Johansson varit utmärkt.

– Jag är oerhört stolt över grabbarna. Vi är verkligen värda att spela final, säger Bostons coach Bruce Cassidy.

Förlusten innebär att säsongen tog slut för Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Saku Mäenalanen. De två förstnämnda gjorde succé i både grundserie och slutspel men mot Boston fanns inte mycket att hämta. I slutspelet stod Aho för 12 poäng, Teräväinen för 10. Aho såg stundtals lite seg ut under slutspelet och det är inte otänkbart att han spelade småskadad.

– Jag hade berättat åt barnen att jag ska åka till Boston igen. Så de kommer nog att bli förvånade då de hittar mig hemma då de kommer hem från skolan, säger Carolinas kapten Justin Williams till NHL.com.

– Det är tufft då allt plötsligt tar slut och du inser att det är dags att åka hem, säger Williams,

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning