Både gamla och nya lägenheter blev billigare i huvudstadsregionen

Antalet bostadsaffärer i huvudstadsregionen sjönk med nästan fem procent under årets första kvartal, jämfört med året innan. Bild: Lehtikuva/Irene Stachon

Nedgången var störst i Esbo och Grankulla under första kvartalet. Priserna på nybyggda lägenheter sjönk också under första kvartalet.

Osäkerheten på bostadsmarknaden drabbar också stora delar av huvudstadsregionen. Det visar Statistikcentralens färska siffror för bomarknaden som publicerades på fredagen.

I Esbo och Grankulla föll priset på gamla aktielägenheter med 1,8 procent under årets tre första månader. På ett år är prisfallet 1,7 procent.

I Helsingfors backade marknaden med 0,4 procent under första kvartalet. På ett år har priserna ändå stigit med 3 procent.

I Vanda såg man en prisstegring på 1,1 procent. På ett år har priserna backat med 0,2 procent.

Åbo uppvisar en stark utveckling på bomarknaden med en uppgång på 1,4 procent för kvartalet och hela 8,5 procent på årsnivå. Enligt Statistikcentralen förklaras ändå en del av prisrusningen på årsnivå av tillfälligheter.

I hela landet sjönk priserna med 0,6 procent under första kvartalet och med 0,2 procent på ett år.

Antalet affärer med gamla aktielägenheter sjönk med 3 procent jämfört med året innan. I huvudstadsregionen var fallet 4 procent.

Nybyggda aktielägenheter visade en sjunkande trend i början av 2019. Priserna sjönk med 3 procent i hela landet och med 2,4 procent i huvudstadsregionen januari–mars. På ett år har priserna ändå stigit med 3,7 procent i hela landet och hela 6,7 procent i huvudstadsregionen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39