Bostadspriserna sjönk i oktober

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Enligt Statistikcentralens siffror växer bostädernas prisskillnader mellan huvudstadsregionen och övriga Finland.

Priserna på höghus- och radhusbostäder i Finland sjönk med 0,5 procent från september till oktober, rapporterar Statistikcentralen. I oktober var det genomsnittliga kvadratmeterpriset på gamla aktielägenheter 2 323 euro.

Statistikcentralens siffror visar att skillnaden mellan huvudstadsregionen och övriga Finland är stor. I huvudstadsregionen steg kvadratmeterpriset med 0,1 procent från september till oktober och landade på 3 707 euro. I övriga Finland gick utvecklingen i motsatt riktning, och kvadratmeterpriset sjönk med 1 procent till 1 703 euro i oktober.

– När befolkningen packar sig till södra Finland stiger priserna i huvudstadsregionen, konstaterar aktuarie Petri Kettunen från Statistikcentralen, men påpekar att statistiken endast omfattar cirka 50 procent av alla bostadsköp i oktober.

– Prisskillnaden mellan huvudstadsregionen och övriga Finland har växt. Priserna stiger i synnerhet i Vanda och Esbo men i Helsingfors har de enligt våra preliminära uppgifter sjunkit med 0,7 procent.

Jämfört med samma tidsperiod i fjol steg i priserna i huvudstadsregionen med 1,4 procent medan de sjönk i övriga Finland med 0,5 procent. Hela landets medeltal visade på en höjning med 0,4 procent.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33