Bostadspriserna sjönk i Helsingforsregionen

Bostadspriserna har sjunkit något sedan sommaren i Helsingforsregionen. Ser man ett år bakåt handlar det om en uppgång ungefär i takt med inflationen eller 0,5 procent. Bild: Aku Häyrynen/Lehtikuva

Bostäderna blev lite förmånligare i Helsingfors under tredje kvartalet.

Snittpriset per kvadratmeter för gamla bostäder i Helsingfors backade med 0,5 procent under tredje kvartalet. Det visar Statistikcentralens färska uppgifter om bostadsmarknaden.

I Esbo och Grankulla föll snittpriset med 2,1 procent och i Vanda med 0,5 procent.

På årsnivå är utvecklingen ändå stabil för Helsingfors med en uppgång på 2,9 procent. I Esbo och Vanda har priserna sjunkit med drygt en halv procent på ett år.

Ser man på huvudstadsregionen som helhet har priserna stigit ungefär i takt med inflationen under ett år, eller 1,5 procent.

För Helsingfors del gäller att prisutvecklingen kan skilja sig rätt stort i stadens olika delar. Under det tredje kvartalet sjönk priserna i de tre dyraste områdena. I det fjärde och förmånligaste området steg priserna med 1,7 procent.

Snittpriserna i Helsingfors dyraste stadsdelar som framför allt innefattar innerstaden har ändå stigit med nästan 4 procent på ett år. Sedan 2015 har priserna i innerstaden stigit med cirka 18 procent om man inte beaktar inflationen.

I Åbo och Tammerfors fortsätter uppgången med en uppgång på cirka en procent på kvartalsnivå och 2–3 procent på årsnivå.

I Vasa föll snittpriset per kvadratmeter med 7,3 procent under tredje kvartalet. På årsnivå var fallet 2,2 procent. Fluktuationerna från kvartal till kvartal kan vara stora i de små och medelstora städerna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning