Bostadspriserna bromsar in – också i huvudstadsregionen

Bostadspriserna fortsätter sjunka i stora delar av landet. I huvudstadsregionen mattas prisutvecklingen av. Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

Bostadsmarknaden bromsar in något i hela landet. Pristoppen för stunden verkar ha infallit i fjol somras.

Statistikcentralen har inte uppdaterat sina prisuppgifter för bostadsmarknaden sedan oktober i fjol på grund av en reform av systemen för datainsamling. Men på tisdagen kom man äntligen med uppgifter för slutet av 2019 och början av 2020.

De färska uppgifterna visar att priserna för gamla aktiebostäder fortsatte stiga i huvudstadsregionen under sista kvartalet 2019 (+1,6 procent på årsnivå) och sjunka i stora delar av resten av landet under samma period (-2 procent).

Samtidigt verkar prisutvecklingen också i huvudstadsregionen ha kommit in på en lugnare kurva efter en tid av stigande priser.

Priserna sjönk något i regionen under andra halvan av 2019, även om de fortsatte stiga när man ser på utvecklingen på årsnivå.

Inledningen av 2020 är också försiktig. I februari sjönk priserna på årsnivå i huvudstadsregionen.

Uppgifterna för februari är ännu osäkra och ska betraktas med försiktighet.

Som högst var priserna i huvudstadsregionen i fjol somras. Sedan toppen verkar priserna ha kommit ned med cirka 2 procent fram till februari.

Inbromsningen kommer efter flera år av stigande priser, framför allt i Helsingfors.

I Helsingfors har priserna, justerade för inflationen, stigit med kring 10 procent sedan 2015. I Esbo och Vanda ligger priserna på ungefär på samma nivå som 2015.

Starkt fjolår i Åbo

Av de stora städerna klättrade priserna mest i Åbo i fjol, och bostadsmarknaden fortsatte gå starkt där också i början av 2020.

Prisökningen i Åbo 2019 var hela 3,7 procent då man räknar bort inflationen.

Det kan jämföras med 2,4 procent i Helsingfors, -0,6 i Esbo, 0,4 i Vanda, -2,7 i Borgå, 1,0 i Tammerfors och -4,5 i Vasa.

I Helsingfors steg priserna mest i innerstaden och områden strax utanför innerstaden, med kring 3,5 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning