Bostadspriserna backade i juli – också i Helsingfors

På ett har priserna i Helsingfors fortsatt att stiga. Landets övriga städer har sett sjunkande eller oförändrade priser. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Bostadspriserna sjönk i så gott som hela landet i juli jämfört med juni. På årsnivå steg priserna ändå klart i Helsingfors.

Juli var en ovanlig månad på bostadsmarknaden. Statistikcentralens färska uppgifter visade nämligen på att priserna för gamla lägenheter i bostadsaktiebolag sjönk i hela landet, även i huvudstadsregionen. Oftast har utvecklingen varit mer blandad.

Läs också: HBL granskar: Lönsam affär köpa dyrare boende senaste tio åren

I Helsingfors blev bostäderna 1,5 procent förmånligare jämfört med juni, visar den preliminära statistiken. Motsvarande siffra för Esbo och Grankulla var – 2,7 procent. Vanda klarade sig med en nedgång på 0,5 procent.

I Åbo sjönk priserna med 3 procent. I Tammerfors och Uleåborg var nedgången över 4 procent. I hela landet sjönk priserna med 1,6 procent.

På årsnivå ser man ändå fortfarande tydligt skillnaderna mellan huvudstadsregionen och resten av landet.

Där priserna i övriga landet har backat med nästan 3 procent på ett år har bostäderna i huvudstadsregionen stigit med cirka 2 procent under samma tid.

I Helsingfors är uppgången hela 3,1 procent. Det betyder att uppgången för Helsingfors dyraste områden kan vara ännu större. HBL har tidigare skrivit om hur prisutvecklingen i Helsingfors skiljer sig till de dyraste områdenas fördel. Uppgifterna för huvudstadens delområden ingår inte i månadssiffrorna från Statistikcentralen

I Esbo och Vanda steg priserna med kring en halv procent på ett år. Justerar man för inflationen på drygt en procent betyder det att värdet på bostäderna fallit något under det senaste året.

Trots nedgången i juli har prisutvecklingen i huvudstadsregionen varit rätt stabil under 2019, något som verkar ha lockat både säljare och köpare. Antalet bostadsaffärer i huvudstadsregionen januari–juli har ökat med 4 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning