Bostadsmarknaden gick het i fjol

Den genomsnittliga försäljningstiden för egnahemshus i huvudstadsregionen förkortades med nästan en månad i fjol, jämfört med året innan. Bild: Jarmo Stenmark/Lehtikuva

Fastighetsmäklarnas förbund beskriver 2021 som ett historiskt år.

Antalet bostadsaffärer ökade med 13 procent i fjol jämfört med 2020. Priserna steg och försäljningstiden blev kortare. Bostadsaffärernas värde uppgick till totalt 18,1 miljarder euro i fjol, vilket kan jämföras med 15,4 miljarder 2020.

Det var speciellt under årets första månader som nya rekord i antalet affärer registrerades, skriver fastighetsförmedlarnas branschförbund i sin marknadsöversikt.

Den kraftigaste ökningen i antalet affärer skedde i Lahtis, en ökning på 23 procent jämfört med året innan. Även i Kuopio, Esbo, Vanda och Uleåborg var omsättningen på fastigheter ovanligt stor.

Priserna steg mest i de centrala delarna av storstäderna Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Det tolkar branschförbundets vd Annukka Mickelsson som ett tecken på att det finns en stor efterfrågan.

Hon ser samtidigt allt större skillnader mellan olika orter.

"De sydöstra delarna av landet sticker ut. Där sjunker priserna trots att det var ett ovanligt bra år", säger Mickelsson i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning