Bostadskarriär eller mammas soffa

Bild: Mostphotos

Bara genom att sitta på sitt arsle har den genomsnittliga villaägaren i Stockholm blivit 24 000 euro rikare varje år. Med ett sådant prisrally på bostäder är det inte konstigt att både Riksbanken och OECD varnar för de höga fastighetspriserna i Sverige.

Det är en smärre chock att som stockholmare gå in på finska bostadssajter och få en inblick in i den finländska allmogen. Här finns inga fruktkorgar i varje rum eller urblekta reklamfoton som får minsta källarskrubb att se ut som slott badande i ljus. Inga mäklartexter med floskler som "sjöglimt", "citypuls" och "generös planlösning". Däremot ett överflöd av solkiga tapeter i Berghäll och sängöverkast i zebramönster i Esbo.

Eller så såg det ut för några år sedan när jag under ett svagt ögonblick faktiskt övervägde att dra flyttlasset österut och byta Stockholm mot Helsingfors. Nu blev det inte så och vad jag förstår är det många finlandssvenskar som gör tvärtom och flyr till Sverige.

Vad som väntar är oftast ett tröskande med andra- och tredjehandskontrakt eftersom bostadsbristen är akut i Stockholmsregionen och egentligen i hela landet numera. Enligt en SVT-undersökning har priserna på bostäder fördubblats de senaste tio åren, vilket gjort vissa till miljonärer och andra i princip bostadslösa då de tvingas bo hos föräldrar eller på kompisars soffor.

Hyresgästföreningen släppte nyligen en rapport som visar att var fjärde ung vuxen under 27 år bor med sina föräldrar. Förutom att det bromsar den ekonomiska utvecklingen så riskerar vi en hel generation svenskar som curlas långt upp i 30-plusåldern. Hur ska det gå i hockey-VM om några år när dessa jättebäbisar ska ut på isen?

Men kanske speglar de olika bostadsannonserna för Sverige och Finland hur vi ser på att äga vårt boende. I Stockholm är det nästan omöjligt att gå på fest utan att diskutera hur du bor, var du bor och kvadratmeterpriser. Folk pratar på allvar om "bostadskarriär", det vill säga, att vartannat år sälja den bostad du har, räkna hem vinsten och köpa större. Jag har bekanta som började med ett svartkontrakt i en förort för 15 år sedan och som nu sitter på jättevillor i stan.

Det är inte bara ett boende som mäklarna säljer utan också en livsstil och dröm om miljonvinster. Med överskottet från bostadsprisökningen kan man konsumera prylar och åka på långsemester. Det har också gjort svenskarna till ett extremt skuldsatt folk, något som fått bland annat OECD att höja ett varningens finger. Sverige kommer på tredje plats efter Nya Zeeland och Kanada sett till ökande fastighetspriser. Det här är länder med bostadspriser som inte är förenliga med en stabil marknad, menar OECD.

Riksbanken meddelade förra veckan att "hushållens höga och stigande skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten". För första gången i modern tid går även Konjunkturinstitutet nu ut och varnar för en bostadskrasch.

Frågan är bara hur man kommer till rätta med problemet. Det relativt milda amorteringskrav som infördes förra året har inte bromsat utvecklingen nämnvärt. Bostadsbyggandet har kommit i gång på allvar men från låga nivåer de senaste åren. Med den tidigare slopade fastighetsskatten, och låga räntor för lång tid framöver så verkar bostadsmarknaden för tillfället mest som en dopad gymgosse utan vare sig hängslen eller bälte.

Om Sverige har en bostadsbubbla eller inte debatteras livligt. Antingen tror man att bostäderna är övervärderade och att marknaden kommer att kollapsa, eller så litar man på att bostadsbristen och löneökningar driver på efterfrågan. De svenska köparna har dock inte slutat att lägga pengar på boendet. Men det är tydligt att bostadsbubblan i dag mer handlar om dem som redan är inne i systemet med förstahandskontrakt eller bostadsägande – och dem som hamnat utanför på mammas soffa.

Peter Al Fakir Journalist bosatt i Stockholm.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning