Bostadshandeln går het i Tallinn

Sovjetiska bostäder i Tallinn kostar i genomsnitt 1 400 euro per kvadratmeter. Foto: Peeter Langovits Bild:

Den starka ekonomiska tillväxten i Estland gynnar bostadsmarknaden. Handeln och förmedlingen av bostäder i Tallinn går på övervarv.

– Då det gäller nya bostäder i Tallinn så säljs alla lägenheter långt innan höghuset ens är färdigbyggt, säger delägare Peep Sooman på fastighetsbyrån Pindi Kinnisvara OÜ.

Enligt Sooman flyttar det omkring 4 000 nya invånare till Tallinn varje år. Det här ställer hårda krav på utbudet av bostäder som inte förmår hålla jämn takt med efterfrågan och den accelererande inflyttningen. Tallinn beräknas ha 500 000 invånare 2028. Kommersen med bostäder går het samtidigt som priserna skjuter i höjden. Enligt Pindi Kinnisvaras uppgifter byter omkring 800 bostäder ägare i Tallinn varje månad.

– Då vi jämför de genomsnittliga priserna på bostäder under det gångna året så ser vi att priserna har stigit med 9,3 procent. Ifall vi klumpar ihop både gamla och nya bostäder i Tallinn så är det genomsnittliga priset 1 878 euro per kvadratmeter, säger Sooman.

Prisspannet är stort. För en nyrenoverad lägenhet i ett sovjetiskt höghus från 1960-talet får man betala 1 400 euro per kvadratmeter medan det kostar omkring 2 000 euro per kvadratmeter att komma över en nybyggd höghuslägenhet i Tallinns förorter.

Sovjetiska bostäder i Tallinn kostar i genomsnitt 1 400 euro per kvadratmeter. Foto: Peeter Langovits Bild:

– Det är främst unga småbarnsfamiljer med solida inkomster som flyttar in i de nybyggda höghusen. De flesta köpare i denna kategori hör till åldersgruppen 25-35 år, säger Sooman.

Enligt Pindi Kinnisvara är det allt fler klienter som köper upp bostäder för att hyra ut dem i väntan på prisstegringen. Dessa klienter satsar hellre på långa hyresavtal än arbetsdryga upplägg som förlitar sig på Airbnb.

Lyx till salu

Smakar det så kostar det. I lyxkvarteret Rotermanni har de gamla hamnmagasinen fått sällskap av fashionabla nybyggen som andas futurum. I Rotermanni får den hugade spekulanten vara beredd på att punga ut med 3 700 euro per kvadratmeter för en bostad med utsikt mot den forna Hansastadens tinnar och torn eller Finska vikens vida vyer. Gamla stan är ett kapitel för sig. Priset för den medeltida atmosfären varierar mellan 3 000 och 4 000 euro per kvadratmeter.

Riddaregatan. En bostad i ett medeltida hus i Gamla stan i Tallinn kostar i genomsnitt 3 000 euro per kvadratmeter. Foto: Peeter Langovits Bild:

– Gamla stan har ju skyddats av UNESCO så det finns en hel uppsjö av regler som sätter gränser för renoveringen av bostäder i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Du kan komma över en bostad i Gamla stan för 3 000 euro per kvadratmeter men sedan får du kanske satsa upp till en tusenlapp per kvadratmeter på renoveringen, förklarar Sooman.

De finska spekulanterna flockades kring de estniska fastighetsbyråerna tidigare. I takt med att inköpsprisen på de estniska bostäderna stiger, har den finska investeringsivern också kommit på avvägar.

– För tio år sedan kunde vi få besök av finländska kunder som traskade direkt från hamnen till vårt kontor och helt resolut meddelade att de vill köpa en bostad. De bad att få se vad vi kunde erbjuda och slog pengarna i bordet. De tiderna är nu definitivt förbi, berättar Sooman.

De finska stugköparna har också fått kalla fötter i sommarparadiset på Ösel medan Pärnu har förlorat en del av sin forna attraktionskraft. Enligt Pindi Kinnisvara råder det för tillfället ett överutbud på bostäder i Pärnu. Det är framför allt finländska husägare som nu vill bli av med de fastigheter som har införskaffats på 1990-talet.

– Ni finländare har säkert upptäckt att Estland saknar den spanska solen och värmen. Det regnar lika mycket här som hemma hos er i Finland. Ifall man äger ett hus utomlands så kräver det underhåll och regelbunden närvaro. Man tar sig inte från Helsingfors till Pärnu i en handvändning. Allt det här påverkar finländarnas försäljningsiver, säger Sooman.

Tack vare prisstegringen kan man ändå tjäna en liten hacka på sin pittoreska spetsvilla vid Rigabukten. I många fall har priset stigit med 30 procent de senaste tio åren.

– Vi har en välfungerande arbetsfördelning. Finländarna köper husen billigt och säljer dem dyrt till oss estländare, säger Sooman.

Ifall man har en förkärlek för det rustika och har händighetens begåvning kan man ännu fynda i de delar av Estland som inte är lika trendiga. Ett orenoverat hus på landsbygden i västra Estland kan kosta 30 000-50 000 euro. De mindre städerna kan också erbjuda idylliska alternativ till rimliga priser.

– Det kostar i genomsnitt 1 000 euro per kvadratmeter att köpa en bostad i Gamla stan i Hapsal, avslöjar Sooman.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning