Bortgångne stridspiloten Nils Hackzell hedras med Hornet-flygning

På bilden syns Nils Hackzell den 17 juni 2018 i Tikkakoski vid en av sina skolningsplan under finska flygvapnets 100-års jubileum dit han var inbjuden som hedersgäst. Bild: Privat

Flygvapnet hedrar bortgångne Nils Hackzell genom att flyga över Helsingfors med ett F/A-18 Hornet plan på onsdagen den 1 juli då hans begravning ordnas.

Nils Hackzell, född 1924, fick stridspilotutbildning på Pilotkurs 5 på Luftkrigskolan i Kauhava åren 1943‒1944. Han tjänstgjorde sedan i slutet av fortsättningskriget i Kompletteringsluftflottan 35.

– Det var min fars dröm ända sedan han var liten att flyga i luftvapnet. Han byggde ett leksaksflygplan och bestämde sig för att bli pilot redan som femåring. När han var ungefär 16 gick den drömmen i uppfyllelse och han började utbildningen, säger Tom Hackzell, son till Nils Hackzell.

Nils Hackzell blev 95 år gammal. Han sörjs av 90-åriga hustrun och övriga anhöriga. Paret skulle ha firat 65 års bröllopsdag i slutet av sommaren.

Nils Hackzells begravning ordnas den 1 juni på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. För att hedra hans minne kommer luftvapnet att flyga med F/A-18 Hornet över Helsingfors klockan 14.30 om vädret tillåter.

– Om de närmaste anhöriga önskar en överflygning så gör luftvapnet gärna det. Det kommer inte hända så många gånger till eftersom få stridspilotveteraner finns kvar, säger Tom Hackzell.

Nils Hackzell var medlem i veteranföreningen Pilvenveikot för stridspiloter från fortsättningskriget. Föreningen grundades 1976 och numera är endast fyra medlemmar vid liv.

– Två av medlemmar kommer till begravningen. Pilvenveikot utför en ritual under medlemmarnas begravningar. De lägger som sista endast en ros på graven medan Finlandiahymnen spelas. Min far som var med på flera begravningar tyckte alltid att det var en stämningsfull ritual, säger Tom Hackzell.

Nils Hackzell drömde om att bli pilot redan som femåring. Bilden från 1929 visar honom i barndomshemmet i Vihtavuori. Bild: Privat

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning