Bortförd sydkoreansk skådespelare avliden

Den sydkoreanska skådespelaren Choi Eun-Hee, till höger, med maken och regissören Shin Sang-Ok under en presskonferens 1989. Bild: TT/AP/Yonhap

En sydkoreansk skådespelare som kidnappades av Nordkorea under kalla kriget – och tvingades spela in filmer för diktaturens räkning – har avlidit, 91 år gammal, uppger hennes familj.

Choi Eun-Hee var Sydkoreas mest namnkunniga aktris under flera decennier. Men 1978 kidnappades hon av grannlandets spioner i Hongkong, på begäran av filmentusiasten Kim Jong-Il, som senare tog över makten i Nordkorea efter sin far.

Kort därefter fördes även Chois make, regissören Shin Sang-Ok, bort till Nordkorea.

Kim Jong-Il tvingade paret att göra minst tio filmer tillsammans under de åtta år som Choi hölls fånge.

Hon har senare beskrivit tiden med blandade känslor – Kim "respekterade oss som konstnärer och gav oss fullt stöd", sade hon i en intervju 2011, men underströk att hon aldrig kunde förlåta honom för den "skändliga" kidnappningen och att paret hela tiden längtade efter att friges.

Kim satsade stort på deras filmer. Bland annat såg han till att tillhandahålla ett lokomotiv med sprängmedel för en scen som skildrade en tågkrasch, och beordrade, inför en annan scen, en helikopter att hovra ovanför inspelningsplatsen för att skapa blåst.

Shin och Choi tog slutligen sin tillflykt till den amerikanska ambassaden i Wien efter att de deltagit vid Berlins filmfestival 1986. Efter över ett decennium i USA återvände de till Sydkorea 1999.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning