Bortdragna blodtrycksmedicinen: Risken att drabbas är låg

Esa Heinonen, direktör på Fimea, menar att de som ätit valsartaner som innehåller karcinogener inte behöver oroa sig. Bild: Mostphotos

På onsdagen gick myndigheten Fimea ut med att läkemedlet valsartan som härstammar från en fabrik i Kina innehåller cancerframkallande ämnen. Även om apotek i Finland sålt dem i ett års tid, finns inga skäl att oroa sig, menar direktör Esa Heinonen på Fimea.

Apoteken får inte längre sälja läkemedlet valsartan som härstammar från en viss tillverkare efter att det på onsdagen visat sig att de här läkemedlen innehåller cancerframkallande ämnen.

Valsartan är en medicin som används för att sänka blodtryck och förebygga hjärtsjukdomar.

Fimea är den myndighet som i Finland ansvarar för att granska säkerheten och utvecklingen av läkemedel. Det var Fimea som på onsdagen meddelade att vissa valsartaner inte längre får säljas.

Fakta

Dessa läkemedel är cancerframkallande

Valsarstad (som säljs av Stada Nordic)

Valsartan Actavis (Actavis Group PTC ehf)

Valsartan Orion (Orion Pharma)

Valsartan ratiopharm (ratiopharm GmbH)

Valsartan Sandoz (Sandoz A/S)

Valsartan/hydroklorotiazid Actavis (Actavis Group PTC ehf)

Valsartan/hydrochlorothiazide Orion (Orion Pharma)

Valsartan/hydrochlorothiazide Ratiopharm (ratiopharm GmbH)

Valsartan/hydrochlorothiazide Sandoz (Sandoz A/S)

Valsarstad Comp (Stada Nordic)

Dem kan du ersätta med följande mediciner:

Diovan

Diovan comp

Valsartan KRKA

Valsartan/Hydrochlorthiazide KRKA

Du ska fortsätta äta din nuvarande medicin tills du fått en ersättande medicin.

Källa: Fimea

Att Fimea nu förbjuder apotek från att sälja de här valsartanerna beror på att läkemedlen konstaterats innehålla cancerframkallande ämnen, så kallade karcinogener. De härstammar från en fabrik i Kina, Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co., som ligger i närheten av Shanghai. Där gjorde man för några år sedan ändringar i produktionssystemet, vilket gjorde att orenheter sedan dess blandats in i medicinerna. Det uppdagades först nu i veckan.

Direktör på Fimea: Lugnt

Valsartaner från den här fabriken har sålts i Finland i ett års tid. Esa Heinonen, som är direktör för läkemedelsutvärderingen på Fimea, manar till lugn.

– Karcinogener finns naturligt i omgivningen, till exempel i grillad korv, så risken att ha drabbats av just de här läkemedlen är liten, säger Heinonen.

Under djurförsök har råttor fått tumörer när de injicerats med höga halter av valsartanet.

– När sådant framkommer är det viktigt att vi som myndighet ingriper fort, säger Heinonen.

Vilka konsekvenser som läkemedlet får för dem som ätit medicinen, kommer att visa sig först senare.

Just nu undersöker ett EU-organ för läkemedelsgranskning, EDQM, fabriken i Kina. Fabriken tillverkar även andra läkemedel som finns att köpa i Finland.

Är den här fabriken att lita på?

– I allmänhet är kinesiska tillverkare pålitliga, så ja, man kan fortsätta använda andra mediciner från fabriken. Visar det sig att orenheter finns även i andra mediciner, så informerar vi om det, säger Esa Heinonen.

Heinonen anser att den globala marknaden blivit mer komplicerad och att det gjort kvalitetsgranskningen svårare. Läkemedel kan tillverkas till exempel i Kina, och sedan kapslas i Indien. Då måste man undersöka flera led på vägen till apotekshyllan.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03