"Borta med vinden"-stjärnan Olivia de Havilland har gått bort

Skådespelaren Olivia de Havilland, här fotograferad 2016, har gått bort vid 104 års ålder. Bild: Thibault Camus/TT-AP

Den amerikanska skådespelaren och tvåfaldiga Oscarsvinnaren Olivia de Havilland har avlidit, 104 år gammal.

Olivia de Havilland var en av de sista kvarvarande skådespelarna från Hollywoods så kallade gyllene era. Totalt spelade hon in omkring 50 filmer och vann två Oscar – för huvudrollerna i Kärlek som aldrig dör (1946) och Arvtagerskan (1949).

Hon är kanske mest känd för rollen som Melanie i det romantiska krigsdramat Borta med vinden från 1939, för vilken hon belönades med en Oscarsnominering.

Spelade mot Errol Flynn

Berömmelse uppnådde hon dock fyra år tidigare efter sin medverkan i filmatiseringen av William Shakespeares En midsommarnattsdröm, vilken ledde till att hon kontrakterades av Warner Bros. Filmbolaget gjorde därefter ett flertal filmer med de Havilland och Errol Flynn i huvudrollerna, där Robin Hoods äventyr (1938) nådde störst framgång.

Under karriären bidrog de Havilland även till att skådespelare i Hollywood fick större makt mot filmbolagen när hon 1943 stämde Warner Bros i en kontraktsfejd och vann i rätten.

Olivia de Havilland visar sina Oscarsstatyetter. Arkivbild. Bild: TT-AP

Avled i sitt hem

Dame Olivia Mary de Havilland föddes i Tokyo den 1 juli 1916 och var äldre syster till skådespelaren och Oscarsvinnaren Joan Fontaine, som dog 2013. Systrarnas rivalitet i Hollywood bidrog till en stormig relation dem emellan.

Olivia de Havilland avled av naturliga orsaker i sitt hem i Paris. Hon blev 104 år.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning