"Bort med Löfven" - men hur?

Det svenska valet på söndagen blir en fråga för målkameran. Så jämnt är det. Stefan Löfvens sittande rödgröna går in i sista kurvan med hårfin ledning.

Det svenska valet – till riksdag, landsting och kommuner – blir ovanligt spännande i år. Både det rödgröna blocket och den löst sammanknutna borgerliga Alliansen går in med varsin 39 procents blockandel i opinionsmätningarna, statsminister Stefan Löfvens läger ligger före med någon decimal.

Under SVT:s stora valdebatt i fredags stod Löfven självsäkrare än i många tidigare debatter, medan hans konkurrenter försökte formulera sina förbehåll när regeringen ska bildas. De utfrysta Sverigedemokraterna (SD) med sina 18-20 procent i mätningarna ska inte ha en chans nu heller.

Socialdemokraternas (S) stora black om foten är att partiets vallöfte från 2014 om att korta vårdköerna inte har uppfyllts. Pikarna om det kommer vassast från Kristdemokraternas (KD) Ebba Busch Thor som gång på gång bombarderade den svenska tv-publiken med siffran om hur 111 000 svenskar ligger i vårdkö.

Stefan Löfvens svar är att den starka, svenska ekonomin ska kanaliseras till 13 000 nya sjukvårdare. I tv-debatten talas anmärkningsvärt lite om privat kontra offentligt producerad vård. Den frågan hålls levande mest av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, vars parti seglar på goda 10 procent i opinionsmätningarna.

Medan Finland ska få en regionförvaltning driver bland andra KD och SD i Sverige på att de 21 landstingen ska läggas ner. Det motiveras också med att de (S)-ledda landstingen i Norrland sägs ha de längsta vårdköerna, medan till exempel högerledda Halland i sydvästra Sverige har de kortaste.

Utlandet får mycket lite plats i tv-debatten. Finland nämns en gång, som oppositionens exempel på hur Nordea flyttade till Helsingfors på grund av Löfvenregeringens bankskatt. Liberalernas Jan Björklund har det argumentet.

Högerns statsministerkandidat Ulf Kristersson vägrar in i det sista att samarbeta med Sverigedemokraterna – som sannolikt sitter med nycklarna till regeringsjobbet. Bild: Lehtikuva/AFP/Jonathan Nackstrand

Skogsbränderna förde upp klimatet – och MP

Den heta sommaren, skogsbränderna och klimathotet har spelat Miljöpartiet (MP) i händerna och blir ett slags motsvarighet till "säldöden 1987" då den miljökatastrofen förde in partiet i Sveriges riksdag. I en del mätningar har miljön de sista veckorna inför valet gått om integrationen som valfråga nummer ett.

Tre av de mindre svenska partierna – MP, KD och Liberalerna – har alla stått hotade av den svenska riksdagen fyraprocents röstspärr.

Miljöpartiet, uppenbart speltrött efter fyra år i Stefan Löfvens regering, har fått se nya motorvägar byggas och invandringspolitiken skruvas åt. Till sist har de två MP-språkrören, biståndsminister Isabella Lövin och utbildningsminister Gustav Fridolin ändå fått se siffror på att partiet kan komma att klara det i dag.

Den största upphämtningen har KD med den yngsta av partiledarna, Ebba Busch Thor gjort. Efter att ha tippats bort för bara några månader sedan ligger KD nu på fem till sex procent i mätningarna – med en skärpt invandraragenda, kärnkraft och en familjepolitik där "mammorna ska välja sin roll själva, inte staten".

Stefan Löfven flirtar med mitten

På söndag kan den traditionella svenska blockbildningen i svensk politik falla. Under en valturné säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till HBL att låsningen har skapats av de borgerliga. Å andra sidan i sin tur kan bero på att (S) i Sverige sedan andra världskriget i sammanlagt 40 år har bildat regeringar suveränt ensamma.

Till sist i SVT:s slutdebatt hade tv:s bildproducent en fest i att fånga in ansiktsuttryck. Strax före halv elva på fredag kväll var sanningens och maktens minut – budskapet till väljarna om vem som tar vem när det ska bildas regering.

Alternativet till Stefan Löfven är alliansens kandidat, Moderaternas Ulf Kristersson. Han har däremot sett sitt högerparti gå ner till omkring 17 procent av väljarstödet. Tillsammans med Centerns nio och Liberalernas och Kristdemokraternas omkring fem var blir det ingen majoritet. Med Sverigedemokraterna tänker Kristersson inte samarbeta, även om det är hos den invandrarkritiske populisten Jimmie Åkesson (SD) nycklarna ligger.

Stefan Löfven har antytt att han kan tänka sig att tala över de traditionella blockgränserna med Centern och Liberalerna. I tv-debatten talar Annie Lööf (C) däremot om Löfvens "bristande ledarskap", medan Jan Björklund (L) surt säger att man "alltid kan lita på Stefan Löfven när det gäller att höja skatterna".

SVT gick in som domare

En småleende Stefan Löfven står mera säker än tidigare på att hans parti kan tappa sin över 31 procents andel i det förra valet, men ändå se sina motståndare stå i svårigheter med att fälla honom.

Efter att tv-lamporna har slocknat kommer en verklig bomb i bygget av SVT. Jimmie Åkessons replik i tv-debatten om att många invandrare inte kan få jobb "för att de inte passar in i Sverige" spelas först i repris – varefter studioreportern Martina Nord säger att SVT – dess ledning, visar det sig senare – tar avstånd från Jimmie Åkessons "grova generaliseringar" om invandrare.

Under lördagen kritiserade många svenska statsvetare SVT-ledningen för att ha gått in i det politiska samtalet på ett otillbörligt sätt.

Jan-Erik Andelin HBL:s Nordenkorrespondent i Stockholm

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03