USA-börserna störtdök – handeln stoppades genom nödsystem som inte använts sedan finanskrisen

Handeln på USA-börserna stoppades automatiskt då det breda indexet S&P 500 föll med sju procent. Bild: Richard Drew/AP-TT

Med början i Japan har börsraset svept västerut under måndagen i takt med att handeln öppnats. I USA stoppades handeln då börsen störtdök vid öppning.

New York-börsen och Nasdaqbörsen faller hårt på bred front sedan Saudiarabien inlett vad som kan bli ett priskrig på oljemarknaden.

– Jag har följt finansmarknaden i 30 års tid och detta är bland det värsta jag sett, säger Helge Pedersen, chefsekonom på storbanken Nordea.

Måndagshandeln på Wall Street började med en krasch på 7 procent. Handeln stoppades då i 15 minuter av ett automatiskt nödsystem som inte har använts sedan finanskrisen 2008–2009. När handeln kom igång igen hade nedgången dämpats något, men det var efter två timmars handel minus 6 procent för Dow Jones industriindex och minus 5,5 procent för Nasdaqs kompositindex.

– Det handlar om ren och skär rädsla. Det är rädsla för rädslan, säger Pedersen.

Påminner om Lehman-kollapsen

Börsreaktionen påminner honom om kraschen efter Lehman Brothers-kollapsen hösten 2008.

– Detta är något helt annat. Då var det en härdsmälta i finanssektorn som låg bakom kraschen. Detta handlar om en rädsla för en pandemi som kan slå ut sjukvården globalt och skörda stora antal dödsoffer. Men skräckfaktorn är nästan på samma nivå nu som då, säger han.

Den utlösande faktorn bakom måndagens krasch var en kollaps för världsmarknadspriset på råolja, med det största prisraset sedan 1991. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad har rasat med omkring en femtedel till 36 dollar per fat.

Den påföljande börsnedgången var bred, men betydligt värre i energisektorn än i övriga sektorer. Oljejättarna Chevrons och Exxon Mobils aktier rasar med nästan 10 procent och energisektorn i stort ligger enligt branschindex på minus 15 procent.

Stämningen på Wall Street har förvärrats av de undantagstillstånd som har införts i Kalifornien och New York och de stora problemen med coronaviruset i Italien på senare dagar, enligt Pedersen.

– Men det som triggade raset i dag var Saudiarabien, som har deklarerat någon form av priskrig på oljemarknaden sedan Ryssland inte velat gå med på en ny uppgörelse om produktionsbegränsningar, säger Pedersen.

En andra våg i krisförloppet

Saudiernas beslut om drastiskt ökad oljeproduktion är mycket dåliga nyheter för USA:s energisektor, där det finns många mindre så kallade frackingbolag som inte går runt om dagens låga oljepris håller i sig länge.

– Detta hamnar nu ovanpå den stora osäkerheten kopplad till spridningen av coronaviruset, säger Pedersen.

Det viktiga nu är att centralbanker och regeringar runt om i världen agerar resolut, enligt Pedersen. Han tror det kommer behövas räntesänkningar och likviditetsstöd från centralbanker i kombination med extraordinära finanspolitiska åtgärder, som riktade stöd, garantier och olika typer av skatteuppskov. Annars hotar en andra våg i krisförloppet, med vågor av varsel och små och medelstora företag som går i konkurs samtidigt som bankerna kan få ont om pengar.

Hittills har centralbankerna i USA, Kanada och Australien agerat och Europeiska centralbanken (ECB) kommer med räntebesked på torsdag.

– Jag räknar med att ECB gör en symbolisk räntesänkning och skjuter till mer likviditet till banksektorn. Det är viktigt nu att banksektorn inte får panik, säger Helge Pedersen.

Kortsiktigt spar ska inte finnas på börsen

Om börsraset ger dig ont i magen kan det vara läge att sälja av en del av ditt innehav, råder två sparekonomer. Har du dessutom ett kortsiktigt sparande på börsen ska du inte tveka – utan sälja direkt.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, kallar det "en perfekt storm". Den lägsta nivån på oljepriset på flera år kombinerat med en ökande oro för coronaviruset i världen. Resultatet: fallande börser. I den inledande handeln dök Stockholmsbörsen med drygt sex procent.

– Det är riktigt oroligt och pessimismen har verkligen tagit över på marknaden. Det är mycket psykologi nu, alla rusar mot utgången, säger Frida Bratt.

Har du ett kortsiktigt sparande på börsen, det vill säga pengar du behöver inom ett till tre år, är hennes råd att sälja direkt.

– Kortsiktiga pengar ska inte vara på börsen och nu ser vi verkligen varför. Vi har haft en uppgång tidigare så säljer man nu kan man ändå få en viss vinst.

Rätt pengar på rätt plats

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, ger samma råd. Hon kallar det "börsens regel nummer ett": man ska ha rätt pengar på rätt plats.

– Kortsiktigt sparande, till exempel till en bostad, ska aldrig stå på börsen. Det ska vara på ett sparkonto eller i räntefonder. Risken på börsen är hög, det är lätt att glömma det under en period när börsen stiger, säger hon.

Långsiktigt sparande däremot, som pensionssparande eller sparande till barnen, ska du inte röra. Det bästa är att fortsätta spara kontinuerligt varje månad.

– Det är lätt att bli stressad när det är så stora kursrörelser under en dag. Men det kommer alltid finnas perioder när det är skakigt på börsen. Risken om man säljer i dag är att den studsar upp igen i morgon och att man då köper igen. Den timingen är jättesvår och man kan tappa mycket, säger Maria Landeborn.

"Gäller att tänka efter"

Ska du däremot gå i pension ganska snart eller har ett annat sparande på meddellång sikt, på mellan tre till sju år, gäller en kombination av råden enligt Frida Bratt.

– Då gäller det att verkligen tänka efter och fundera på hur stor risk man vill ta. Känns det väldigt jobbigt nu då kanske aktieandelen är för stor, då är det läge att justera den. Man behöver inte sälja av allt, men ändå vikta om litegrann så att man kan sova lugnt, säger hon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning