Börsklubbens hyresavtal sägs upp – herrklubbens namn orsakar förvirring

Börsklubben har varit hyresgäst i Börshuset i Helsingfors. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Börsstiftelsen har fått nog av den årligt återkommande uppståndelsen kring Börsklubbens namn, skriver Kauppalehti.

Börsstiftelsens vd Sari Lounasmeri säger att Börsstiftelsen kommer att säga upp hyresavtalet med Börsklubben och omförhandla villkoren när klubbens avtal upphör i slutet av 2020. Orsaken är herrklubbens namn, som antyder att klubben sysslar med börsrelaterad verksamhet, skriver Kauppalehti.

– Ifall man ska ha en klubb för alla dem som diskuterar börsen, näringslivet och affärer, så borde den inkludera alla. Börsklubben är en herrklubb, vilket är hur ok som helst, men namnet är vilseledande, säger Lounasmeri i tidningen.

Enligt henne orsakar namnet tråkig förvirring årligen. Börsklubben, som är en herrklubb, förväxlas ofta med Börsstiftelsen, som stöder placeringsrelaterad verksamhet och äger Börshuset, där Börsklubben är hyresgäst.

– Klubbens namn är vilseledande, placeringsverksamhet tillhör alla, säger Lounasmeri i tidningen.

Börsklubbens namn i kombination med att klubben endast antar manliga medlemmar orsakar uppståndelse med jämna mellanrum. En del kvinnor som är intresserade av börsen känner sig diskriminerade, eftersom de uppfattar att Börsklubben är någon sorts officiellt organ för börsen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46