Börsklubben öppnar för kvinnor

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Efter två medlemsomröstningar denna höst är det klart. Börsklubben tillåter igen kvinnor som medlemmar och är alltså inte längre en herrklubb.

När Börsklubbens medlemmar på onsdagskvällen röstade om ifall kvinnor ska kunna vara medlemmar eller inte var 466 medlemmar närvarande. Av dem röstade 450 personer. När rösterna var räknade var det klart att 74 procent av rösterna var för en stadgeändring. Kvinnor ska godkännas som medlemmar.

Styrelseordförande Finn Wardi är nöjd.

– Jag är lättad och glad och särskilt glad är jag över att majoriteten var större nu än i den förra omröstningen. Det visar att medlemmarna har lyssnat på hur styrelsen har resonerat kring saken, säger han.

Börsklubbens stadgar har krävt att minst två tredjedelar av medlemmarna säger ja för att kvinnor ska kunna välkomnas som medlemmar. Det här måste dessutom ske under två olika omröstningar. Under den första omröstningen i slutet av september röstade 69 procent för kvinnorna.

Vanligen behandlar styrelsen medlemsansökningar en gång om året, tidigare på hösten, men i år är anmälningstiden förlängd till den 30 november.

Har ni några kvinnor i kö redan?

– Än vet jag inte hur ansökningslistan ser ut, men den 30 november vet jag det, säger Wardi.

När frågan om kvinnor som medlemmar debatterades som hetast skrev en del medlemmar ut sig med hänvisning till att det inte är rätt att utesluta kvinnorna. Om dessa kritiker nu är på väg tillbaka vågar Wardi inte svara på.

– Det är en personlig sak.

De ansökningar som kommit in före slutet av november behandlas i början av nästa år.

För tillfället har Börsklubben 1 756 medlemmar.

Konsekvenserna utreddes

Omröstningarna har föregåtts av både en medlemsenkät och grupparbete kring frågan. I våras visade en medlemsenkät att en knapp majoritet vill öppna för kvinnorna, som inte alltid har varit uteslutna. Då Helsingfors Börsklubb grundades 1910 fanns inga bestämmelser om krav på medlemmarnas kön. Ändringen kom 1997 då klubbens stadgar fick ett tillägg om att nya medlemmar härefter ska vara män.

Frågan om kvinnor som medlemmar har diskuterats i flera omgångar under de senaste åren och de som redan tidigare velat öppna för kvinnorna har hävdat att klubben i tiderna grundats för att främja näringslivet, inte som en exklusiv herrklubb.

I våras tillsatte Börsklubben en arbetsgrupp för att utreda konsekvenserna av att fortsätta som herrklubb. En imageförlust hade redan diskuterats i offentligheten, men arbetsgruppen fick också ta ställning till ekonomiska hotbilder. Man frågade vad som händer med klubbens ekonomi om de arbetsgivare som tidigare betalat medlemmarns avgifter drar sig tillbaka på grund av jämställdhetsfrågan? Hittills har närmare hälften av avgifterna betalats av medlemmarnas arbetsgivare.

Också hyresutgifterna har varit på tapeten. Börsklubben är hyresgäst hos Börsstiftelsen på Fabiansgatan 14 i Helsingfors. Hittills har stiftelsen hyrt ut klubblokalen förmånligt, men förra hösten uttalade sig stiftelsens vd Sari Lounasmeri tydligt på Twitter och meddelade att kontraktet kan sägas upp och omförhandlas då det går ut 2020. Lounasmeri sade också att investering är en verksamhet för alla. Efter Börsklubbens beslut under torsdagskvällen upprepade hon detta och konstaterade att klubben nu återvänt till rötterna och att beslutet är ett tecken på att det inte finns några könsgränser i börsverksamhet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning