Börsklubben kan öppna för kvinnor – över två tredjedelar säger ja

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Börsklubben är på god väg att tillåta kvinnliga medlemmar. En första medlemsomröstning på onsdagen gav grönt ljus, men det krävs en omröstning till senare i höst.

Kvinnor kan bli medlemmar i Börsklubben redan nästa år om föreningens stadgar ändras. Och det kan mycket väl ske. Under en medlemsomröstning på onsdagen röstade 69 procent av ungefär 400 närvarande ja till förslaget att tillåta kvinnliga medlemmar.

Det var alltså något fler än den majoritet på två tredjedelar som krävs. Men riktigt klart är det inte. Styrelseordförande Finn Wardi påpekar att stadgarna förutsätter att minst två tredjedelar säger ja också i en andra omröstning. Den ska hållas i samband med klubbens höstmöte i november.

Om det blir ja även då kan Börsklubben acceptera kvinnliga medlemmar efter det. Normalt tar styrelsen ställning till medlemsansökningar en gång om året, men Wardi säger att styrelsen kanske kan vara flexibel och ta beslut snabbare. Han kan inte uppskatta vilken efterfrågan på medlemskap det finns bland kvinnor.

– Det vet vi inte eftersom det inte har varit möjligt för dem att bli medlemmar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning