Brandlarm släckte börsen – öppnade fem timmar för sent

Stängt.Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Strax efter klockan 15 öppnade börsen efter att ha legat nere hela förmiddagen. Orsaken uppges vara ett brandlarm i ett datacenter.

Helsingforsbörsen, som normalt öppnar klockan 10 varje dag måndag till fredag, har varit stängd hela förmiddagen. Detsamma har gällt börserna i Stockholm, Köpenhamn och Reykjavik, samt de baltiska börserna. All handel med aktier har legat nere.

Orsaken var ett brandlarm i ett datacenter i Upplands Väsby där börsoperatören Nasdaq Nordics servrar finns. Enligt Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl verkar det som om inget har brunnit, men att utrustning skadats av den automatiska släckningen, skriver di.se. Något reservsystem tog inte över.

Strax efter klockan 15 finsk tid kom handeln i gång igen, men enligt uppgift är robothandeln fortfarande ur spel. Alla aktieaffärer som genomfördes tidigt på förmiddagen, innan handeln stoppades, har makulerats.

"Mycket ovanligt"

Kim Lindström, som jobbat med aktier sedan 1960-talet, säger att störningar av det här slaget är mycket ovanliga.

– Någon gång har datorproblem förekommit, särskilt när man började med den digitaliserade börshandeln. Men jag kommer inte att några allvarligare problem skulle ha inträffat på 20–30 år.

Enligt Lindström var det här en situation som man bara måste acceptera.

– Men det är klart att det var retfullt för dem som hade tänkt göra affärer.

På annat håll var kritiken fränare. DI:s Ulf Petersson skriver att ett börssystem inte ska vara så sårbart att ett felutlöst brandlarm stoppar börshandeln i flera timmar.

– Nasdaq har ett stort arbete att göra för att återupprätta marknadens förtroende.

– Hade detta datahaveri skett en kaotisk börsdag hade skadan kunnat bli mycket stor bland de kunder som har positioner på marknaden som bygger på att handeln och möjligheten att stänga ned affärerna alltid är öppen, skriver Petersson.

Finansmannen Mats Qviberg skriver på Twitter att Nasdaq håller på att bli sämre än SJ.

– Det måste väl rimligtvis finnas en beredskapsplan om det skulle börja brinna i börsens datarum, eller?? Är inte det den mest uppenbara krissituationen att ta höjd för??, skriver Qviberg.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00