Börs och valuta rasar efter Argentinaval

En anhängare till Alberto Fernández håller upp en näsduk med en bild på honom och hans vicepresidentkandidat Cristina Kirchner efter söndagens primärval. Bild: Tomas F. Cuesta/TT-AP

Marknaden reagerade kraftigt på utsikten att utmanaren Alberto Fernández kan vinna höstens presidentval i Argentina. Börsen rasade med 30 procent och valutan peso tappade lika mycket mot dollarn.

Söndagens primärval blev ett svidande nederlag för president Mauricio Macri. Hans sida fick drygt 33 procent mot över 47 procent för utmanaren Alberto Fernández koalition.

I praktiken anses det redan klart vem som kan ställa upp i presidentvalet i oktober. Primärvalet ses därför mer som en fingervisning om vem som kommer att vinna. Att peronisten Fernández segermarginal blev större än väntat väckte farhågor för ett återvändande till den ekonomiska politik som präglade Argentina under president Cristina Kirchner. Hon kandiderar tillsammans med Fernández som hans vicepresidentkandidat.

Alberto Fernández går till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre. Han vill också omförhandla det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF).

Macri ses som ansvarig för den senaste tidens hårda åtstramningspolitik, en konsekvens av IMF:s villkor. Han vann valet 2015 efter löften om att gjuta liv i Argentinas stapplande ekonomi med marknadsliberala reformer. Resultaten har uteblivit och Argentina befinner sig fortfarande i recession med en inflation på 55 procent.

Alberto Fernández låter sig fotograferas med en anhängare i samband med röstningen på söndagen. Bild: Sebastian Pani/TT-AP

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning