Borrelios var fem gånger vanligare för femtio år sedan

Borrelios sprider sig via fästingar. Bild: Mostphotos.com

Fästingsjukdomen var betydligt vanligare förut, men då kände läkarna ännu inte igen den.

Borrelios var fem gånger vanligare på 1970-talet än på 2010-talet, visar en undersökning som har gjorts i samarbete mellan Åbo universitet och Institutet för hälsa och välfärd (THL). Borrelios är en infektionssjukdom som sprids via fästingar.

Enligt THL:s statistiska uppgifter har borreliosfallen ökat under de senaste åren. Samtidigt har sjukdomen börjat förekomma på ett allt större geografisk område.

Enligt undersökningen var borrelios ändå vanligare förut. För femtio år sedan var antalet insjuknade fem gånger så högt.

Forskningsgruppen leddes av biträdande professorn i bakteriologi Jukka Hytönen. Gruppen granskade blodprover som insamlats åren 1968–1972. Hela 20 procent av proverna innehöll antikroppar mot borreliabakterien.

I en liknande undersökning från 2011 förekom antikroppar i bara 4 procent av blodproverna.

Även före femtio år sedan var sjukdomen vanligast i södra och mellersta Finland.

– I början av 1970-talet var borrelios fortfarande en okänd infektionssjukdom. Det är intressant att de personer som hade antikropparna kände sig mindre friska än personer utan antikroppar. Detta kan ha berott på en pågående infektion, säger Hytönen i ett pressmeddelande.

Resultatet har publicerats i tidskriften Clinical Microbiology and Infection.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning