Början av året gynnsamt för fondsparare – "Exceptionell stigning"

S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen påminner om att räntenivån ser ut att förbli ”superlåg” en lång tid framöver. Bild: Pixabay

Januari till mars var sötebrödsdagar för ungefär en miljon fondsparare i Finland, bedömer S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen.

Värdet på finländarnas blandfonder steg i medeltal över sju procent och över 6 000 finländare började spara i en blandfond. Det framgår av en rapport av S-Banken.

I Finland finns omkring en miljon fondsparare, och blandfonder är den populäraste formen av fondsparande. Ungefär var tredje fondsparare sparar i blandfonder.

I slutet av 2018 dök aktiemarknaden.

– Men efter jul vände riktningen och under början av året har kursen stigit exceptionellt mycket, säger Lippo Suominen i ett pressmeddelande.

En förklarande orsak till u-svängen på marknaden är enligt Suominen att rädslan för en recession har minskat. Rädslan för en recession ökade både i USA och I Kina i slutet av förra året.

Chefsstrategen påminner om att räntenivån ser ut att förbli "superlåg" en lång tid framöver.

– Det här lockar säkert till fondsparande också i fortsättningen, eftersom avkastningen från bankontona torde förbli anspråkslösa ännu länge, förutspår Suominen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning