Början av året gynnsamt för fondsparare – "Exceptionell stigning"

S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen påminner om att räntenivån ser ut att förbli ”superlåg” en lång tid framöver. Bild: Pixabay

Januari till mars var sötebrödsdagar för ungefär en miljon fondsparare i Finland, bedömer S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen.

Värdet på finländarnas blandfonder steg i medeltal över sju procent och över 6 000 finländare började spara i en blandfond. Det framgår av en rapport av S-Banken.

I Finland finns omkring en miljon fondsparare, och blandfonder är den populäraste formen av fondsparande. Ungefär var tredje fondsparare sparar i blandfonder.

I slutet av 2018 dök aktiemarknaden.

– Men efter jul vände riktningen och under början av året har kursen stigit exceptionellt mycket, säger Lippo Suominen i ett pressmeddelande.

En förklarande orsak till u-svängen på marknaden är enligt Suominen att rädslan för en recession har minskat. Rädslan för en recession ökade både i USA och I Kina i slutet av förra året.

Chefsstrategen påminner om att räntenivån ser ut att förbli "superlåg" en lång tid framöver.

– Det här lockar säkert till fondsparande också i fortsättningen, eftersom avkastningen från bankontona torde förbli anspråkslösa ännu länge, förutspår Suominen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46