Början av året gynnsamt för fondsparare – "Exceptionell stigning"

S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen påminner om att räntenivån ser ut att förbli ”superlåg” en lång tid framöver. Bild: Pixabay

Januari till mars var sötebrödsdagar för ungefär en miljon fondsparare i Finland, bedömer S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen.

Värdet på finländarnas blandfonder steg i medeltal över sju procent och över 6 000 finländare började spara i en blandfond. Det framgår av en rapport av S-Banken.

I Finland finns omkring en miljon fondsparare, och blandfonder är den populäraste formen av fondsparande. Ungefär var tredje fondsparare sparar i blandfonder.

I slutet av 2018 dök aktiemarknaden.

– Men efter jul vände riktningen och under början av året har kursen stigit exceptionellt mycket, säger Lippo Suominen i ett pressmeddelande.

En förklarande orsak till u-svängen på marknaden är enligt Suominen att rädslan för en recession har minskat. Rädslan för en recession ökade både i USA och I Kina i slutet av förra året.

Chefsstrategen påminner om att räntenivån ser ut att förbli "superlåg" en lång tid framöver.

– Det här lockar säkert till fondsparande också i fortsättningen, eftersom avkastningen från bankontona torde förbli anspråkslösa ännu länge, förutspår Suominen.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39