Boris Johnsons vädjan: Jag förstår er frustration

Boris Johnson när han den 10 maj i år presenterade lättnader i restriktionerna i Storbritannien. Bild: Andrew Parsons/TT-AP-Downing Street

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått kritik för hur landet nu lättar på restriktionerna. Reglerna anses otydliga och stödet för hans sätt att leda landet går ner. Nu går han ut i ett långt brev i Mail on Sunday och tackar för allas insatser och vädjar om förståelse för processen.

Boris Johnson inleder med att hylla all personal och alla invånare i Storbritannien som hjälpt till i krisen.

I brevet, som även publicerats på regeringens hemsida, lyfter han flera exempel på att Storbritanniens kamp mot viruset gett resultat. Bland annat tar han upp ett antikroppstest med närmare 100-procentig säkerhet som nyligen godkänts, samt en satsning på ett nytt forskningscenter för att ta fram vaccin.

Storbritannien ligger i framkant i kampen att ta fram ett fungerande vaccin, enligt Johnson. Premiärministern kommer dock med en rejäl brasklapp.

"En lång väg återstår att gå, och jag måste vara ärlig med att ett vaccin kanske aldrig kommer förverkligas", skriver Johnson.

Det är på grund av alla ansträngningar som smittspridningen bromsat in och Storbritannien så sakteliga kunnat börja lätta på restriktionerna, skriver Johnson. Men han säger också att han har förståelse för dem som är skeptiska till att de nya reglerna är svåra att förstå och mer komplexa.

"Jag förstår att folk är frustrerade över några av de nya reglerna. Vi försöker göra något som aldrig förr har gjorts – att ta landet från en total nedstängning, på ett sätt som är säkert och inte riskerar att offra allt ert hårda arbete."

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning