Boris Johnsons nya trestegsplan mot covid

Sparsamt med nattsuddare på Matthew Street i Liverpool under helgen. Och så lär det förbli om premiärminister Boris Johnsons nya plan sjösätts. Bild: Peter Byrne/TT-AP

Stängda pubar, barer, kasinon och gym. De åtgärderna väntar för hela staden och regionen runt Liverpool när Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterar en ny plan mot coronapandemin.

Nära 13 000 nya fall av covidsmittade konstaterades under söndagen i Storbritannien, flest är fallen i norra och mellersta England och de centrala delarna av Skottland.

Som svar på de ökande siffrorna väntas Boris Johnson på måndagen presentera en helt ny plan för att bekämpa viruset – att dela in landets städer och regioner i tre kategorier, efter den aktuella situationen just där.

Tre kategorier

Enligt The Guardian har planerna under helgen diskuterats med lokala politiker, som fått tycka till om indelningen i medel, hög och mycket hög spridningsrisk.

I den lägsta kategorin, ett, gäller bara de nationella restriktionerna, som att pubar och restauranger bara får ha öppet till klockan 22 och att högst sex personer får samlas åt gången. Under kategori två skärps reglerna för hur många som får träffas samtidigt även på pubar och i den hårdaste kategorin blir det alltså aktuellt med nedstängningar, men även hårdare regler för hur många personer man får umgås med och restriktioner för icke-nödvändiga resor utanför närområdet.

Fyra veckor

De kraftiga åtgärderna kommer att gälla under minst fyra veckor innan de analyseras och en region eventuellt kan få nedgraderas till lättare restriktioner. Det är inte klart, åtminstone inte offentligt, när de nya reglerna ska börja gälla.

Rykten under helgen gjorde gällande att Liverpool, Manchester och Newcastle alla skulle hamna i kategori tre, men åtminstone Manchester ser ut att klara sig undan med mildare regler.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning