Boris Johnson vägrar betala brexitavgift

Boris Johnson är en av favoriterna att efterträda Theresa May på premiärministerposten i Storbritannien. Bild: Daniel Leal-Olivas/Lehtikuva-AFP

Boris Johnson, en av Theresa Mays potentiella efterträdare på premiärministerposten i Storbritannien, säger att han kommer att vägra betala landets brexitavgift om inte EU går med på bättre utträdesvillkor.

– Våra vänner och samarbetspartner måste förstå att vi kommer att behålla pengarna tills vi har större klarhet om vägen framåt, säger Boris Johnson till The Sunday Times.

Johnson antyder också att han vill ändra de skrivningar om gränsen mellan Irland och Nordirland som finns med i det nuvarande brexitavtalet.

En annan av de främsta premiärministerkandidaterna, Jeremy Hunt, säger till Sky News att det enda sättet att undvika nationella val är att lämna EU med ett avtal. Han anser att det är oklokt av kandidater att lova att lämna EU den 31 oktober oavsett om det finns ett avtal eller inte, som Johnson har gjort, eftersom ett val skulle kunna bli katastrofalt för partiet.

Sajid Javid, som också vill bli landets nästa premiärminister, uppger att han skulle erbjuda att betala kostnaderna för att hitta en ny gränslösning mot Irland efter brexit. Det skulle enligt honom göra det möjligt få till nya förhandlingar med EU.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att få till ett avtal, men om jag behöver välja mellan inget avtal och inget brexit, kommer jag att välja inget avtal, säger han till Sky News.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning