Boris Johnson skapar oro på finansmarknaden

Sedan konservative Boris Johnson pekades ut som trolig efterträdare till Theresa May har det brittiska pundet försvagats på grund av oro över att Storbritannien ska lämna EU utan ett avtal. Arkivbild. Bild: Tolga Akmen/Lehtikuva-AFP

Sannolikheten för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal anses öka om Boris Johnson blir Storbritanniens ledare. Frågan är dock vad den något oförutsägbare Johnson verkligen vill och kan göra med brexit-processen. Ekonomer räknar med en stökig period.

– Det finns mycket som pekar på att det kommer att vara väldigt turbulent de närmaste månaderna, säger Richard Falkenhäll, seniorstrateg på SEB.

Sedan det blev känt att Boris Johnson kan bli Theresa Mays efterträdare har finansmarknaden reagerat med mungiporna nedåt. Det tydligaste tecknet är att det brittiska pundet har försvagats, en utveckling som bedömare tror fortsätter.

– Det är klart relaterat till Boris Johnson och rädslan för ett utträde utan avtal. Finansmarknaden är orolig för hur det här ska gå, säger Morten Lund, analytiker på Nordea.

Problemen kvarstår

Boris Johnson har gjort sig känd som en högljudd brexitör och, till skillnad från Theresa May som röstade mot en brexit i valet 2016, får Storbritannien med Johnson en företrädare från utträdessidan. Men det innebär samtidigt inga större garantier för att landet faktiskt kommer att lämna EU, enligt Falkenhäll.

– Han får samma problem som May har haft. Han måste också få med sig parlamentet om han vill få ett utträde med ett avtal. Och EU har varit väldigt tydliga med att det avtal som finns ligger fast, oavsett vem som är premiärminister.

Och tiden är knapp. EU har gett Storbritannien till den 31 oktober att enas om hur utträdet ska gå till.

Falkenhäll ser snarare en ökad risk för nyval i Storbritannien om fler misstroendeomröstningar mot regeringen blir aktuella, något som bland annat nuvarande finansministern Philip Hammond hotat med. Han, liksom ett flertal andra ministrar, har också gett beskedet att de kommer att avgå om Boris Johnson väljs till Torys ledare.

Bedömarna har svårt att se hur Johnson ska få parlamentet med sig, att det finns en risk att sprickan mellan regeringen och parlamentet nu ökar.

"Klassiskt konservativ"

Även om ett antal färska analyser har pekat på att Storbritannien kan vara på väg in i recession, är läget "fortfarande ganska ok", enligt Richard Falkenhäll. Arbetsmarknaden i Storbritannien är god och lönerna ökar.

– Än så länge kan man inte säga att hushållen har drabbats av turbulensen som funnits under flera år. De fortsätter att konsumera. Hushållssidan brukar vara det sista som drabbas innan en avmattning. Det är framför allt företagsinvesteringar som har fallit. Min misstanke är att vi kommer att se en svag tillväxt i det tredje kvartalet och gissningsvis även i det fjärde, säger han.

Boris Johnsons ekonomiska politik beskrivs annars som klassiskt konservativ. En hjärtefråga är skattesänkningar för de mest välbetalda. När det kommer till handel är han i det närmaste liberal, enligt Morten Lund på Nordea.

– Många säger att han är populist men när det kommer till handel är han inte det, säger Morten Lund.

Boris Johnson har gjort sig känd för att inte alltid säga hela sanningen. Vilka besked om Boris Johnsons ställning i brexit-frågan som kommer de närmaste veckorna kommer att få stor betydelse på marknaden, enligt ekonomerna.

– Det är en sak att vara på en sida och skapa rubriker och en annan att bli ledare och leverera i en väldigt svår situation, säger Morten Lund.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning