Boris Johnson pressas om lägenhetsbråk

Boris Johnson pressades av frågor om lägenhetsbråket när han i går mötte partimedlemmar i brittiska Birmingham. Bild: Oli Scarff/Lehtikuva/AFP

Boris Johnson är storfavorit till att bli Storbritanniens näste premiärminister – men förföljs av frågor om fredagens lägenhetsbråk.

– Jag tror inte att folk är intresserade av att höra om den sortens grejer, svarade Boris Johnson när han under valturnéns första dag fick frågor om fredagens högljudda gräl i hans och sambons gemensamma Londonhem.

Den tidigare utrikesministern Johnson och den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt kandiderar bägge till posten som ledare för Konservativa partiet – vilket per automatik även innebär premiärministerämbetet – och gav sig i går ut på en månadslång gemensam rundresa för att mobilisera stöd.

Johnson är alltjämt storfavorit men fredagens incident har seglat upp som ett mörkt moln i den inhemska opinionen. Flera tunga partiveteraner har uppmanat Johson att ta bladet från munnen.

– Faktum är att polisen ryckte ut. Du säger inte bara "inga kommentarer". Det antyder att du har något att dölja, säger den mångårige ministern Malcolm Rifkind till BBC.

Dessutom visar en opinionsundersökning från tidningen Mail on Sunday att andelen konservativa väljare som föredrar Johnson framför Hunt sjunkit från 27 till 9 procentenheter sedan händelsen.

I slutänden är det dock inte valmanskåren som avgör ledarstriden, utan Konservativa partiets omkring 160 000 medlemmar. Och bland dessa finns än så länge inga indikationer på att stödet för Johnson skulle ha minskat.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning