Kris i Storbritannien: Pubar stänger tidigare

Michael Gove efter ett regeringssammanträde i London. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Storbritannien skärper coronarestriktionerna för att hejda den skenande smittspridningen. Hädanefter måste pubar stänga vid 22 – och den som kan jobba hemifrån ska göra det, enligt premiärminister Boris Johnson.

Brittiska regeringen vidtar åtgärderna för att förhindra en senare, mer omfattande nedstängning av samhället, enligt Boris Johnson.

– Det är nu vi måste agera. Vi handlar utifrån tanken att det är bättre att stämma i bäcken än i ån, säger premiärministern i ett tal till ledamöterna i underhuset.

Från och med torsdag måste pubar, barer och restauranger i England stänga klockan tio på kvällen. Munskydd blir obligatoriskt för butikspersonal och i taxibilar, utöver de krav som redan gäller. Med start på måndag begränsas dessutom det högsta tillåtna antalet gäster på bröllop och mottagningar till 15 personer, medan 30 personer tillåts delta vid begravningar.

Allvarlig spridning

Johnson uppmanar samtidigt alla britter att arbeta hemifrån om de har möjlighet. Smittspridningen är allvarlig, säger han.

– Tyvärr har vi, liksom Spanien och andra länder, nått en farlig vändpunkt.

Boris Johnson i underhuset. Bild: House of Commons/TT-AP-PA

Beskeden kommer i ljuset av snabbt växande smittosiffror i Storbritannien, och dagen efter det att två av landets främsta vetenskapliga rådgivare varnat för att landet snart kan stå inför en situation med 50 000 nya fall om dagen, om inte rejäla åtgärder vidtas.

Utan en kursomläggning skulle sjukdomen kunna komma att kräva hundratals liv varje dag om bara någon månad, enligt Johnson.

Skolor förblir öppna

Premiärministern betonar dock att det inte handlar om någon lika långtgående nedstängning av samhället som i våras. Exempelvis ska skolor och universitet i England förbli öppna. Hur resten av Storbritannien och Nordirland gör är upp till dem, men Johnson säger att liknande åtgärder planeras även där.

Han betonar att arbetet med vaccin och andra motmedel fortgår, men tillägger:

– Om vi inte gör tydliga framsteg bör vi utgå ifrån att de restriktioner jag tillkännager kommer att råda i kanske sex månader.

Efter talet i underhuset ska Johnson även tala till nationen klockan 22 på tisdagskvällen, finsk tid.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning