Boris Johnson efter segern: Storbritannien ska ut ur EU i oktober

Den yviga brexitören Boris Johnson valdes under tisdagen till ny ledare för Konservativa partiet. Bild: Isabel Infantes/Lehtikuva-AFP

Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa premiärminister. Den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern var starkt favorittippad att vinna omröstningen inom partiet.

– Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja, säger Johnson i sitt segertal.

De trångmål som den tillträdande premiärministern får på sitt bord är många. En brittiskflaggad oljetanker i iransk besittning, ett försvagat pund – och bara tre månader till brexit, utan något godkänt utträdesavtal i sikte.

– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, säger Boris Johnson skämtsamt till dem som lagt sin röst på honom i ledarstriden.

Den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern hade redan utsetts till vinnare av både opinionsföretag och spelbolag, och precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt i omröstningen, där valdeltagandet landade på 87,4 procent.

Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades, nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.

Lovar utträde i oktober

Bryssel har vägrat att förhandla om det avtal som ligger på bordet, något som fått Johnson att lova att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober med eller utan överenskommelse. I sitt tal efter beskedet bedyrar Johnson än en gång att brexit kommer att ske på utsatt datum.

– Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds anm), säger han.

Corbyn i sin tur säger strax efter utnämningen att Johnson må ha vunnit omröstningen, men inte landets stöd, samtidigt som han säger att det brittiska folket borde få bestämma vem som blir premiärminister.

Brexitministern Stephen Barclay uppger att Johnsons seger innebär ett tydligt stöd för den nye Toryledarens brexitlinje.

Det brittiska pundet, som sedan brexitomröstningen i juni 2016 tappat 17 procent av sitt värde, stiger marginellt sedan det står klart att Boris Johnson vunnit tisdagens omröstning.

Inställelse hos drottningen

En annan utmaning för Johnson blir att över huvud taget bilda en regering som accepteras av underhuset. Missnöjet med utsikten om en avtalslös brexit bland de konservativa parlamentarikerna är utbrett, och flera EU-vänliga Toryledamöter har hotat att gå över till Liberaldemokraterna, något som skulle kunna hota den konservativt kontrollerade majoriteten.

Även flera ministrar, däribland finansminister Philip Hammond, har meddelat att de avgår vid en vinst för Johnson – något som alltså nu är verklighet. Justitieminister David Gauke har också han meddelat sin sorti.

Från amerikanskt håll verkar dock utnämningen mottas med glädje. President Donald Trump gratulerar Boris Johnson till segern via Twitter:

"Han kommer att bli utmärkt!" skriver Trump.

Salt lyckönskan från Iran

Även från mer oväntat håll kom en tidig lyckönskan. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver i ett Twitterinlägg att han gratulerar sin tidigare kollega Johnson, samtidigt som han skickar med en syrlig anmärkning: "Iran söker inte konfrontation. Men vi har 240 mil kust mot Persiska viken. Det här är våra farvatten och vi kommer att skydda dem", syftande på Irans beslagtagande av den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero.

Frankrikes president Emmanuel Macron och EU:s tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen gratulerar båda Johnson till segern, i samband med von der Leyens besök i Paris. Élyséepalatset meddelar att Macron kommer att tala med Johnson någon av de kommande dagarna.

Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan.

Därefter ska Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Runt 160 000 medlemmar i Konservativa partiet (Tories) har fått avgöra huruvida Boris Johnson eller Jeremy Hunt ska bli ny partiledare efter Theresa May.

Valsedlar skickades ut till medlemmarna i början av juli. Svaren skulle vara inne senast klockan 17 i måndags den 22 juli. Vid lunchtid tisdagen den 23 juli presenterades vinnaren.

När efterträdaren utsetts beger sig premiärminister Theresa May till Buckingham Palace för att lämna in sin formella avskedsansökan. Sedan får Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II under onsdagen, för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning