Boris Johnson blev blåst i luren – trodde han talade med Armeniens premiärminister

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. Bild: Lehtikuva/AFP/Ben Stansall

Vad i himlens namn var det som hände? Så kan nog Boris Johnson ha tänkt efter att ha trott att han talade med Armeniens nyvalde premiärminister – när det i själva verket var ett par ryska busringare som lyckats ta sig fram till Storbritanniens utrikesminister.

Uppringarna har lagt ut samtalet på internet. Han som talar låtsas vara Armeniens nyvalde premiärminister Nikol Pasjinian och när han kopplas fram utbryter Boris Johnson, med sin typiskt djupa röst, i en rad lovprisande artigheter om Pasjinian, Armenien och om hur de brittisk-armeniska relationerna kan blomstra.

Sedan klargör uppringaren att han snart ska träffa Rysslands president Vladimir Putin i Sotji, och lägger till med ett skratt:

– Jag hoppas att han inte förgiftar mig med Novitjok.

Skrockar till svar

Johnson hörs då skrocka djupt, innan han går in på att Ryssland genom användandet av nervgiftet Novitjok mot den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Storbritannien den 4 mars ägnar sig åt "mycket, mycket söndrande beteende" som är dåligt för Ryssland.

Johnson nämner även hur viktigt det är att hålla press på den ryska regimen genom sanktioner mot de oligarker som står Putin nära. Uppringaren kommenterar då att många oligarker bor i London, varpå Johnson svarar:

– Om du kastar en sten i Kensington så träffar du en oligark. En del är nära Putin, och en del är inte det.

Tröttnar till slut

Johnson låter sedan skeptiskt intresserad men ber om detaljer när busringaren säger att Putin sagt att han har "sitt folk" på höga positioner i London och att Labourledaren Jeremy Corbyn kan vara köpt.

Den brittiske utrikesministern tröttnar först när busringarens svada – efter ungefär 18 minuters samtal – går över på att Ukrainas president Petro Porosjenko har blivit förgiftad men klarat sig för att han ständigt bär med sig ett motgift, som även Johnson borde ha tillgång till. Medan busringaren bokstaverar motgiftets namn blir det plötsligt tyst i luren och linjen är bruten.

Johnson själv är från sin tid som skribent och som politiker på lägre nivå känd för en lång serie drastiska, och i vissa fall direkt förolämpande, uttalanden och texter om olika världsledare.

Det brittiska utrikesdepartementet bekräftar nu att Johnson utsatts för ett "barnsligt" tilltag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning