Boris-effekten lyfter tuff terrier

Den brittiske premiärminister Boris Johnson med hunden Dilyn. Arkivbild Bild: Alberto Pezzali/TT-AP

Den inhemska hundrasen jack russell terrier har tagit ett skutt upp i popularitet i Storbritannien det senaste året. Det tillskrivs Boris-effekten (Boris bounce).

Premiärminister Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds adopterade i september jack russell-valpen Dilyn som övergivits efter att ha fötts med missbildad käke.

När brittiska kennelklubben presenterade sina siffror över de mest populära hundraserna visade det sig att jack russell ökade med 30 procent förra året jämfört med 2018. Och under andra halvåret var ökningen hela 42 procent jämfört med första halvåret, rapporterar The Sunday Times.

Brittiska medier spekulerar i att Dilyns flitiga exponering i sociala medier kan ha spelat en avgörande roll. Men många söker också förklaringen i brexit. Även andra inhemska raser ökar, på bekostnad av utländska hundsorter. Drottning Elizabeths favorit, pembroke Welsh corgi, ökade med 38 procent.

Fotnot: Även om jack russell har sitt ursprung i England, så har rasen officiellt Australien som hemland.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning