Borgström: Druvan Gewürztraminer är mitt livs vinkärlek

Gewürztraminer är en grön vindruva med gråaktig färg och vissa röda inslag. Den räknas ibland som den enda blåa druva som ger vitt vin. Druvan har en speciell nästan parfymerad doft av rosor, persika och violer. Bild: Mostphotos

Alsace med sina idylliska byar med korsvirkeshus och härlig, gedigen tysk eller fransk husmanskost är en förförisk miljö. Här mötte jag druvan över alla druvor – Gewürztraminer.

Hösten 1969 begav jag mig på min första resa till Frankrike, till Alsace och Bourgogne. Det var min första bekantskap med Gewürztraminer, denna ädla druva som inte fanns i Alkos sortiment förrän långt in på 1980-talet, tack vare vinboomen som då satte fart. I dag finns det ett rikt utbud av viner gjorda på druvan, såväl från Europa som från Nya världen. Särskilt Chile producerar några utmärkta exempel på att Gewürztraminer trivs också på annat håll än i Alsace.

Vit med rosa pigment

Det är sannolikt att Traminer, som sedermera fick prefixet Gewürz- härstammar från byn Tramin i Alto Adige, en dal i norra Italien.

Vissa ampelografer, druvforskare, har fört fram teorin om att den är identisk med druvan Savagnin Rosé som den liknar. I dag används både namnet Traminer och Gewürztraminer över hela världen. I Alsace är det sedan 1973 det senare som gäller.

Ett glas vin gjort på denna druva kan vara en fulländad njutning. Druvan är officiellt vit men har en aning rosa pigment som tack vare en kortare tids skalkontakt vid jäsningen ger lite extra färg åt vinet före pressningen. Detta ger vinet dess vackra gula eller nästan gyllene färg.

Doften är förförisk med alla tänkbara associationer till rosor och violer – eller, som i mitt fall, till barndomen hos farfar i Pojoviken där han odlade luktärter i sitt växthus. Där kunde jag stå länge och njuta av de intensiva doftsensationerna.

När vinet är moget har det en mycket speciell karaktär med stark egen identitet som inte liknar något annat, utom möjligen det lite russinaktiga hos ett högklassigt Muscatvin. Helheten i glaset är så överväldigande att adjektiven för aromerna tryter.

Vin gjort på den här druvan är i huvudsak torrt, trots att dess rika mogenhet gör att det känns halvtorrt. Det finns dock även söta versioner som Vendange Tardive (sen skörd) där druvorna fått mogna på klase en längre tid, cirka en månad efter den normala skörden. Dessutom finns det i en liten utsträckning viner som har anfäktats av Botrytis cinerea (ädelröta), dessa viner kallas Selection de Grains Nobles. Denna teknik är densamma som vid produktion av de söta vinerna Sauternes i Bordeaux.

Fina smakupplevelser i glaset

Med utgångspunkt i hur druvan odlas i Alsace, kan man notera att den behöver milda vårar, soliga somrar och begränsat med höstregn. Klimatförhållandena i Alsace är bra med Vogesernas bergssluttningar i väster som skydd mot Atlantens kyliga vindar. Alsace är överlag rätt regnfattigt med mycket sol, vilket ger mognad åt druvorna.

Jordmånen är rik på kalk och krita vilket medverkar till kryddigheten. För att få koncentrerad smak hålls produktionsvolymen per hektar nere och den fina smakupplevelsen i glaset är därför ett resultat av vinodlarens kvalitetsambitioner.

I Tyskland är det särskilt Pfalz som gör viner på vår druva, dock i lättare version än på den franska sidan av gränsen. Den odlas också både i Österrike och i Italien men där ger den mindre koncentrerat resultat.

I Nya världen finns det odlingar av druvan överallt och särskilt vällyckat resultat kommer från Nya Zeeland och Chile även om samma sak gäller här, att koncentrationen inte är så fin och aromen inte så kraftig som i Alsace.

En njutning med och utan mat

Om något är det ett glas gjort på Gewürztraminer som är det rätta för kontemplation, meditation och intellektuell konversation. Visst går vinet också att avnjuta till mat. I Alsace serverar man denna druva gärna till Tarte Flambée och till osten Münster. Ute i världen hyllas druvan och anses vara särskilt lämpad till Thaimat och indiska rätter.

För mig personligen är Gewürztraminer den ultimata drycken till varmrökt fisk en sommardag.

Bild: Alko

579337 Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition 2018, AC Alsace. Frankrike

Vackert gyllengult vin med intensiv, mycket aromatisk doft av rosor och luktärter. Smaken är halvtorr med läcker, frisk karaktär med lämplig syra som balanserar den lilla sötman.

Pris: 13,99

Betyg:

Bild: Alko

526087 Hügel Classic Gewurztraminer 2015, AC Alsace. Frankrike

Djupt gult vin med mycket välutvecklad, blommig doft av kryddor och frukt. Smaken är halvtorr och harmonisk med lämplig nyans av citrus och litchi.

Pris: 20,00

Betyg:

Georg Borgström vinkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning