Borgmästarpusslet är lagt i Helsingfors – så här fördelas portföljerna

– Efter åtta år tar SFP äntligen plats i den tunga och inflytelsefulla stadsmiljönämnden, en plats vi eftersträvat länge, konstaterar SFP:s förhandlare Marcus Rantala. Bild: Niklas Tallqvist

En vecka efter kommunalvalet har partierna nu enats om fördelningen av borgmästarposterna och förtroendeposter i Helsingfors. De Gröna förlorar sin andra vice borgmästarpost, men kommer i stället att leda stadsfullmäktige.

Förhandlingarna om de politiska förtroendeuppdragen i Helsingfors är slutförda, meddelar en lättad och glad Juhana Vartiainen, blivande borgmästare i staden, på söndagseftermiddagen.

Partiernas valresultat var avgörande för platsfördelningen, som därför inte uppvisar några större överraskningar.

Samlingspartiet, som gick segrande ur kommunalvalet, hade rätten att välja först. Det innebär att Vartiainen blir borgmästare. Partiet får även den andra tunga posten som biträdande borgmästare för social- och hälsovårdssektorn.

Samlingspartisten Juhana Vartiainen cyklar i Helsingfors, staden han kommer att leda som borgmästare. Flera partier meddelar att de är nöjda med helgens förhandlingar som förts i god anda. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

De Gröna får biträdande borgmästarposten för stadsmiljösektorn, en post som Anni Sinnemäki haft hittills. Därmed är det troligt att posten är hennes också framöver.

De Gröna tappade tre mandat i Helsingfors och förlorade därför den andra vice borgmästarpost som de innehaft.

I stället får Vänsterförbundet en post, biträdande borgmästarposten för kultur- och fritidssektorn. Det är en post som har intresserat Vänsterförbundets nya röstdrottning i Helsingfors, Minja Koskela

– Vi är jätteglada över valframgången, och definitivt nöjda med den här vice borgmästarposten. Den var vårt mål i valrörelsen, säger Mia Haglund, partiets representant i förhandlingarna.

Hon glädjer sig över att Vänsterförbundet nu får bestämma över kultur- och fritidssektorn, som lidit mycket under coronaåret.

– Här finns en stor insats att göra, och jag är glad att vi får en möjlighet att vara med här.

Socialdemokraterna fick välja mellan två tunga poster och tog fostrans- och utbildningssektorn. Allt pekar på att Nasima Razmyar fortsätter som SDP:s biträdande borgmästare, även om inga namn har getts ut i det här skedet.

De Gröna leder fullmäktige

I stadsstyrelsen får Samlingspartiet fem platser, De Gröna fyra platser, Socialdemokraterna två platser, Vänsterförbundet två, Sannfinländarna en och Svenska folkpartiet en plats. Här är mandatfördelningen exakt densamma som tidigare.

Vartiainen kommer att leda stadsstyrelsen, medan viceposterna ges till De Gröna och Socialdemokraterna.

De Gröna får också ordförandeposten i stadsfullmäktige, medan Samlingspartiet och Socialdemokraterna får viceposterna.

Reetta Vanhanen, ordförande för De Grönas fullmäktigegrupp, är speciellt glad över ordförandeposten, och betonar i ett pressmeddelande att partiet fortsättningsvis får centrala platser när det gäller kampen mot klimatförändringen.

"Partiet behåller vice borgmästarposten för stadsmiljösektorn, och fortsätter ha ordförandeposten i elbolaget Helens styrelse."

Också SFP nöjda

Under helgens förhandlingar har man också kommit överens om förtroendeposter i olika nämnder. Utöver stadsstyrelsen, sektornämnderna och sektionerna fördelades en lång rad uppdrag i hela stadens koncern. Vilka poster det handlar om kan du läsa mer om här.

Vem som kommer att sitta i nya stadsstyrelsen som SFP:s representant vill Marcus Rantala ännu inte spekulera i. Platsen är för tillfället hans. Bild: Niklas Tallqvist

Marcus Rantala, SFP:s nuvarande representant i stadsstyrelsen, ser helgens förhandlingar som en framgång för partiet.

– Varje röst har gynnat oss. Vi är mycket nöjda, framför allt över att ha fått en plats i stadsmiljönämnden. Det är länge sedan vi fått vara med och bestämma om stadsplaneringen, som är kärnan i beslutsfattandet. Det är viktigt att vi nu får vara med i den diskussionen och debatten.

SFP behöll också sin plats i nämnden för fostran och utbildning och social- och hälsovårdsnämnden, men tappade platsen i kultur- och fritidsnämnden.

– Alla är tunga och viktiga positioner i utvecklandet av Helsingfors, så vårt goda valresultat syns nog. Speciellt nöjda är vi över att SFP fortsätter leda den svenska sektionen för fostran och utbildning. Det är otroligt viktigt för oss, säger Rantala.

Vem som kommer att sitta i vilka nämnder och få vilka poster klarnar då partiernas fullmäktigegrupper träffas senare i juni.

Nya stadsfullmäktige sammanträder första gången den 2 augusti och kommer då att fastställa uppdragen formellt.

Läs också: Så här gick det i natt: 10 saker som utmärker valkvällen

Läs också: Här är namnen på alla som blev invalda i Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning