Borgmästare Vapaavuori: Läget förvärras – fler dödsfall att räkna med i Helsingfors

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori räknar med att epidemin och begränsningsåtgärderna medför långvariga och svåra sociala och ekonomiska konsekvenser. – Just nu måste vi ta en dag i sänder, säger han. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Helsingfors och Finland har inte varit i en så här exceptionell situation sedan andra världskriget, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Följderna blir svåra och långvariga, men samhällsstrukturerna är tillräckligt starka för att rida ut stormen, bedömer han.

Jan Vapaavuori (Saml) upplever sin mest hektiska tid som borgmästare i Helsingfors. Huvudstadsregionen utgör coronasmittans epicentrum i Finland, med 512 bekräftade fall inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) till och med tisdagseftermiddagen.

– Vi är i en mycket allvarlig situation och det är ärligt att säga att den kommer att bli ännu värre. Det kommer att dröja en lång tid innan vi är ute ur krisen, säger Vapaavuori.

De begränsningsåtgärder som hittills har vidtagits beskriver han som helt exceptionella.

– Den enda tiden man kan jämföra med är kriget.

En av de följande åtgärderna som Sanna Marins (SDP) regering diskuterade under tisdagen var att försätta hela Nyland i karantän.

– Det är fullt möjligt och i linje med vad flera andra länder i Europa har gjort. Jag hoppas ändå att vi in i det sista kan undvika ett utegångsförbud. Det är det mest dramatiska man kan tänka sig. Men i nuläget måste man räkna med att alla lindrigare åtgärder i något skede kommer att vidtas, säger Vapaavuori.

Fler dödsfall att vänta

Han påminner om att det är staten som drar upp de stora linjerna och fattar beslut om begränsningar. Helsingfors försöker anpassa sig till situationen och upprätthålla de fundamentala samhällsstrukturerna.

– Vår uppgift är att se till att vi kan sköta den mest nödvändiga servicen och förhoppningsvis hitta nya sätt att hjälpa människor. Vi jobbar för att dödssiffrorna blir så små som möjligt och att också de ekonomiska och sociala konsekvenserna minimeras.

Vi är i en mycket allvarlig situation och det är ärligt att säga att den kommer att bli ännu värre. Jan Vapaavuori, Helsingfors borgmästare

Hittills har en äldre person dött i sviterna av covid-19 i Finland. På tisdagen fick åtminstone 17 personer intensivvård.

– Ingen vet hur det kommer att gå, men vi måste räkna med att det blir en hel del dödsfall. Det som händer här kan knappast massivt avvika från andra länder. Men de nordiska länderna har en bra chans att hantera situationen så att den inte blir lika allvarlig som i Italien.

Vapaavuori oroar sig samtidigt för de samhällsekonomiska och sociala effekterna av de drastiska åtgärderna för att stävja epidemin.

– Det är ändå viktigt att försöka försvara vår livsstil och lita på att det här bara är tillfälligt. Ju bättre och snabbare vi klarar av att hantera krisen just nu, desto bättre möjligheter har vi att återgå till det normala läget.

Är åtgärderna rätt dimensionerade med tanke på de ekonomiska följderna?

– Den här balansgången är en jättesvår fråga. Högsta prioritet i alla situationer är att försöka rädda människoliv. Samtidigt är det klart att ju mer drastiska åtgärder man vidtar, desto värre är konsekvenserna. Man måste därför se till att också motarbeta de sociala och ekonomiska effekterna.

Kan man gå för långt i begränsningarna?

– Det är omöjligt att svara på det. Just nu måste man ta en dag i sänder. Ju tidigare åtgärderna vidtas, desto lättare kan vi undvika en situation där intensivvårdsplatserna inte räcker till. Det här leder å andra sidan till att krisen förlängs.

God beredskap

HUS ansvarar för intensivvårdsplatserna och specialistsjukvården, medan staden kan ta hand om lindrigare fall.

– Helsingfors har samma riskfaktorer som andra större städer i världen, men vi är bättre förberedda än de flesta. Vårt samhälle är starkt och kunnigt. Nu är det viktigt att lyckas hålla vårdpersonalen så frisk som möjligt, säger Vapaavuori.

Han uppmanar Helsingforsborna att noggrant följa de direktiv som ges.

– Det här påverkar oss alla. Nu gäller det för oss att respektera begränsningarna och bry oss om våra närmaste och varandra i allt vi gör. Vi klarar det här.

Hur gör du själv?

– Just nu jobbar jag dygnet runt och hoppas att jag håller mig frisk. Helsingfors är en stor stad med många ansvarsområden, och vi gör vårt bästa för att begränsa de negativa effekterna inom till exempel social- och hälsovården och skolorna.

Artikeln uppdaterad 24.3 klockan 15.45: antalet patienter som får intensivvård har stigit till 17.

  • Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

    Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

    Mer läsning