Borgmästare ska leda Helsingfors från och med juni nästa år

Bild: Sami Halinen

Helsingfors stadsfullmäktige godkände i går kväll modellen som innebär att stadens ledning övergår till borgmästarmodell efter kommunalvalet 2017.

Borgmästaren fungerar också som ordförande för stadsstyrelsen. Det politiska beslutsfattandet och tjänstemannaberedningen skiljs åt.

Stadsfullmäktige beslutade om saken med klara siffror efter en flera timmar lång diskussion på onsdagskvällen. Fullmäktige kommer att välja borgmästare och biträdande borgmästare för en valperiod åt gången. Tanken är att resultatet från kommunalvalet ska spegla sig i stadens ledning tydligare än förr. Läs mer om debatten i stadsfullmäktige här.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning