Borgmästare Nicolini en vardagshjältinna som tar flyktingar i försvar

De båda borgmästarna Spyridon Galinos, från grekiska ön Lesbos, och Giusi Nicolini, från italienska Lampedusa och Linosa, får gemensamt Olof Palmepriset. De hyllas för sina insatser för människor som flytt över Medelhavet. Bild: Jonas Ekstromer

I en tid då världen härjas av krig och EU:s kvarnar maler sakta kavlar de boende på Medelhavets öar upp ärmarna för att hjälpa de som flyr.

– Det går att göra skillnad i den lilla världen. Vi måste vara solidariska, säger Sverigeaktuella borgmästaren Giusi Nicolini, från italienska Lampedusa.

Den intensiva borgmästaren är i Sverige för att ta emot Olof Palmepriset tillsammans med sin kollega Spyridon Galinos från den grekiska ön Lesbos. Båda hyllas för inspirerande ledarskap, för att ha räddat tusentals båtflyktingar och för att ha understrukit det humanistiska imperativet; nämligen att det är viktigare att skydda människor än gränser.

"Inte flyktingarnas fel"

Via tolk berättar Nicolini och Galinos målande om båtarna – ofta överfulla gummibåtar med skräckslagna, frusna passagerare – som började komma till deras öar. I Lampedusas fall var kulmen 2011, i samband med den arabiska våren, då över 25 000 människor anlände under två månader. Till Lesbos kom de första båtarna vintern 2014-2015.

I brist på snabbt stöd från sin egen regering och EU tvingades de båda borgmästarna hantera det praktiska när tusentals vällde in på stränderna – och samtidigt lugna sina lokalsamhällen. Under de tio första månaderna 2015, då omkring 400 000 flyende kom i land på Lesbos, sov Spyridon Galinos inte många timmar om natten. Förläggningar skulle hittas, vård ordnas och någon gång var han tvungen att gå emellan när bråk uppstod mellan olika flyktinggrupper.

– Vi var tvungna att behålla lugnet. Jag talade mycket med Lesbosborna om vad krig och konflikter leder till, att situationen inte är flyktingarnas fel, berättar Galinos.

– Mycket av det vi såg var chockerande: mödrar med små barn och människor som grät och kysste marken. Men att veta att vi räddade liv gav oss kraft.

Jobbar lokalt

Hos de båda borgmästarna finns en frustration över den långsamma responsen från såväl den egna regeringen som EU.

– Det kändes som vi satt med en tickande bomb, jag upplevde det som att jag skrek på hjälp, säger Galinos.

I dag är situationen till viss del bättre. EU:s avtal med Turkiet har medfört att färre farkoster kommer till Lesbos. 5 500 migranter på ön är hanterbart och Galinos är stolt över det boende som lokala myndigheter driver. Nicolini å sin sida gick har gått en rond med sin egen regering för att få Lampedusa och grannön Linosa erkända som första mottagningscenter, där ingen flykting ska stanna längre än en vecka. Men båda varnar för att antalet ensamkommande barn är högt.

Båda är kritiska mot den restriktiva flyktingpolitik som förs i EU och den "mörka moralisk tid" som råder. I nuläget förlitar de sig mer på att jobba lokalt, genom ett nätverk för europeiska kommuner som tar emot flyktingar och migranter.

– Man kan inte hoppas på att Dublinförordningen ska skrivas om i morgon men lokalt kan vi göra skillnad. Och egentligen borde EU klara av en sådan här situation, säger Nicolini.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning