Borgbackens nya dragplåster får dig att sväva som en örn över urskogen – så här var första åkturen!

Borgbackens nya berg- och dalbana Taiga öppnar för allmänheten i morgon tisdag klockan 11. HBL har tagit en första åktur i den över en kilometer långa attraktionen.

Taiga är 1 104 meter lång och den är över 50 meter hög. Från toppen av attraktionen syns nästan hela Helsingfors i panoramautsikt.

Berg- och dalbanan är planerad att vara stor, stadig och snabb, men själva åkturen är ändå väldigt mjuk och smidig, säger Borgbackens verkställande direktör Pia Adlivankin.

Inspirationen bakom Taiga

Taiga är ordet för det naturliga barrskogsbältet som sträcker sig runt det norra halvklotet. Hela attraktionen är inspirerad av naturen kring dessa nordliga breddgrader, med de vidsträckta urskogarna i fokus. Borgbackens ledning ville att temat för attraktionen skulle planeras av nöjesfältets egen personal.

Borgbackens verkställande direktör Pia Adlivankin, Hannu Penttilä, ordförande för Stiftelsen barnens dag som äger Borgbacken, och Borgbackens anläggningschef Anssi Tamminen inviger Taiga. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Enligt Adlivankin är det viktigt att upplevelsen som helhet skall vara något Borgbackens besökare inte glömmer i första taget. Allt från väntekön till utgången är väl genomtänkt och en del av Taigas berättelse.

Vid ingången till Taiga möts åkaren av en urskogsinspirerad miljö. Stämningsfull musik spelas i kön och i bakgrunden hörs avlägset ljudet av en örn. Köandet sker under tak, vilket ger ett skydd från såväl sol som regn.

Taiga åker över fyra av Borgbackens andra attraktioner, bland annat Tulireki, Rekkaralli, Pikajuna och Maisemajuna. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Under åkturen är tanken att åkarna ska få uppleva Borgbacken ur en örns perspektiv. Örnen gör störtdykningar från höga höjder och det hörs ett susande ljud när luften passerar genom vingspetsarna. Den här känslan får även åkarna uppleva då Taigas vagn susar fram med örnens näbb i spetsen.

Passagerarna på Taiga får åka väldigt nära redan befintliga byggnader och träd på området. Det här är en häftig upplevelse, men den har krävt noggrann planering.

– Det är väldigt viktigt att ingen skall kunna röra något utanför den egna vagnen, säger Tobias Jeck, projektingenjör vid företaget Intamin.

Intamin är det schweiziskt företag som byggt den nya attraktionen. En orsak att valet föll på just dem är att de redan byggt tre andra attraktioner på nöjesfältet, Panoraama, Kirnu och Hurjakuru.

För den nya attraktionen har Borgbacken satsat över 10 miljoner euro. Bild: EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

En ny stadsbild

Det var över två och ett halvt år sedan de första koncepten för Taiga började utvecklas och planeras. Under hela projektet har Borgbacken jobbat i tätt samarbete med Helsingfors stad, som varit tvungna att utfärda två bygglov för attraktionen: ett för själva berg- och dalbanan samt ett annat för köområdet och souven­irbut­iken.

Berg- och dalbanan är så pass stor att den med sina höga toppar, djupa dalar och stora loopar har blivit en del av Helsingfors stadsbild. Taiga syns på långt håll utanför parken, men väl inne på nöjesfältet kan man endast se vissa delar av den klarblåa berg- och dalbanan. Det är omöjligt att se hela den en kilometer långa banan på en gång.

Taiga åker över fyra av Borgbackens andra attraktioner, bland annat Tulireki, Rekkaralli, Pikajuna och Maisemajuna. Åkturen uppnår en maxhastighet på 106 km/h. Under åkturen filmas en video med åkarens reaktioner, som kan köpas och sedan delas på sociala medier.

18.6. kl 14: Artikeln rättad. Personen i mitten av bilden är Hannu Penttilä, ordförande för Stiftelsen barnens dag som äger Borgbacken.

FAKTA

Taiga

Öppnas: den 18 juni 2019

Längd: 1 104 meter

Topphöjd: 52 meter

Maxhastighet: 106 km/h

Gondoler: 2 stycken

Passagerare: 16 stycken per gondol

Åktid: 65 sekunder

Kapacitet: cirka 800 åkare/timme

Minimi- och maximilängd för åkare: 140-195 cm

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning