Video: Borgbackens nya berg-och-dalbana Taiga kostar 10 miljoner – kommer nästa sommar

Popcorn med smak av tex-mex eller kanelbulle, sockervadd i skumpaglaset och ett muminhus som har målats rött – nyheterna på Borgbacken är ganska små inför sommaren. Nordens häftigaste berg-och-dalbana finns i Helsingfors om ett år.

Det kommer inga nya karuseller, torn för fritt fall eller andra attraktioner som får huvudet att snurra snabbare än tanken på Borgbacken i år. I stället har fyra gamla trotjänare fått ge vika – Kotkot, Vonkaputous, Vekkula och Miniautot finns inte kvar längre när nöjesparken öppnar sina portar för sommarsäsongen på fredag om en vecka. De har fått ge plats åt något större och häftigare, nämligen Taiga.

– Varje nöjespark måste ha en riktigt häftig berg-och-dalbana. Taiga kommer att vara Nordens tuffaste och Finlands längsta och snabbaste berg-och-dalbana med en längd på 1,1 kilometer och en maxfart på 106 kilometer i timmen, berättar Borgbackens vd Pia Adlivankin ivrigt.

Borgbacken 2019. Den planerade berg-och-dalbanan Taiga är Borgbackens största investering, den blir över en kilometer lång och kostar över 10 miljoner euro. Bild: Fantombild

Arbetet med Taiga är redan i full gång, grävmaskiner jobbar för högtryck inne i den än så länge stängda parken för att bygga grunden och när Borgbacken stänger i höst börjar själva monteringen av Taiga. Det här är nöjesparkens största investering någonsin, bara attraktionen i sig kostar 10 miljoner euro och utöver det kommer allt annat byggarbete.

– Taiga kommer inte att ha mest G-krafter, vi har i stället valt att satsa på en åktur som ska vara behaglig samtidigt som den känns i hela kroppen. Under färden accelererar man två gånger och åker med huvudet nedåt fyra gånger, förklarar Adlivankin finesserna i nöjesparkens kommande publikmagnet.

Taiga finns här först om ett år, men redan i sommar kan de ivrigaste besökarna testa en virtualversion av den:

Kycklingar och Pelles hus

Några nyheter finns det ändå bland karusellerna i sommar också. Adlivankin har som målsättning att göra parken mera tillgänglig för alla besökare och som ett led i den visionen har man beställt in en ny vagn till Propellern, där rullstolsburna besökare kan snurra runt sittande i sin egen stol.

– Många av Borgbackens attraktioner passar redan nu person med funktionsnedsättning, men tack vare den nya vagnen kan man köra upp hela rullstolen i Propelli och åkaren kan trampa farkosten med händerna, förklarar vd:n.

Pelles husbyggs under våren och kommer att innehålla en del kända element från Vekkula. Efter tre år på Borgbacken flyttar det roliga huset vidare till Tivoli Seiterä. Bild: Skiss

Att det gamla nöjespalatset Vekkula har rivits var ett hårt slag för många trogna nöjesparksbesökare och frågorna om en ersättare har duggat tätt i vinter.

– Vekkulas gamla byggnad var i riktigt dåligt skick, det hade tjänat sin tid som lustiga huset. Vi kommer att bygga upp en ny Vekkula om tre år, men fram till dess har vi skaffat en ersättare, nämligen Pelles hus, säger Pia Adlivankin.

Fakta

Borgbacken öppnar om en vecka

Borgbacken öppnar årets säsong fredagen den 27 april.

Under lågsäsong ordnas tre olika temaveckor: cirkuskarnevalen i maj, skräckveckor i september och som avslutning i oktober blir det den redan traditionella ljuskarnevalen.

Inträdet till Borgbacken är fritt, åkpasset kostar 39 euro. En enkelbiljett till en attraktion kostar 8 euro.

Pelles hus är en modern version av lustiga huset, den passar för nöjeslystna i alla åldrar och de färgglada rummen innehåller gamla klassiska element som snurrande tunnan, rörliga trappan och en spiralrutschbana.

Kotkot var en snäll favorit bland Borgbackens allra yngsta gäster och många besökare har varit oroliga för de borttappade kycklingarnas öde efter att attraktionen inte längre finns kvar. Men nöjes-vd:n har ett lugnande svar:

– Kycklingarna finns kvar, de har gömt sig överallt i parken. Barn och andra intresserade besökare kan få ett kycklingpass vid biljettförsäljningen och med hjälp av det försöka hitta alla gula kycklingar. Den som lyckas kan få en liten belöning!

Nya restauranger

Nöjesparker är inte bara attraktioner och snurriga känslor, under en av sommarens roligaste dagar vill besökarna också gärna äta gott. Borgbacken har i vinter satsat stort på att skapa nya restaurangvärldar.

Borgbacken bjuder också på underhållning i form av musikteater. Jussi Lampi, Sami Hintsanen och Sari Siikander från Uusi Iloinen Teatteri kommer i maj och juni att framföra musikrevyn Tuhansien ämpärien maa (De tusen hinkarnas land). Bild: Cata Portin

– Vi har låtit riva den gamla Jarrumies-restaurangen och kioskerna under den. I stället har vi byggt upp en ny slags restaurangvärld, Herkkulinna (Delikatesslottet) där alla de gamla delikatesserna finns kvar, men i modernare form. Våfflorna tillreds i en våffelkarusell, matgästerna får själva bygga ihop sina salladsbäddar med grillspett och vår kanske populäraste produkt, portionen med korv och potatis, har också uppgraderats, säger Adlivankin.

Speciellt för nöjesparkens vuxna besökare kommer Borgbacken i början av sommaren att öppna en solig uteservering, där man kan njuta av en rad nyheter som smaksatta popcorn (man kan välja mellan kanelbulle, tex-mex, kokos och vinäger) och sockervadd i en helt ny form, nämligen upplöst i skumvinsglaset.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00