Borgbacken väntar på virtuell nyhet i maj

Runt, runt. Maskoten Rolle och Rolles röda kompis provåker nya attraktionen Poppis, som står vid foten av pariserhjulet på Borgbacken.Bild: Leif Weckström

Sockervaddsskola, två nya attraktioner och restauranger i amerikansk och mexikansk stil är några av nyheterna på Borgbacken i år. En uppdatering av berg-och-dalbanan Linnunrata in det virtuella i slutet av maj är ändå årets största nyhet.

När Borgbacken på fredag öppnar en ny nöjessäsong kan vd Pia Adlivankin visa upp nymålade fasader, roligheter som popcornsglass och två nya attraktioner – Poppis och Propelli.

– Som en röd tråd genom alla förändringar vi gör har vi temat Roligt tillsammans. När familjer eller sällskap besöker Borgbacken gör de det främst för att umgås med varandra och göra något roligt tillsammans. De har vi tagit fasta på i vår förnyade strategi, säger Adlivankin.

De två nya attraktionerna är exempel på det. Båda är mojänger som snurrar runt och som man åker i parvis. Hur snurrigt och hur högt kan paren själva bestämma.

– I Poppis ska man dra i en spake för att påverka hur vagnen snurrar, medan passagerarna i Propelli får trampa sig själva högre upp i luften.

Maskoten Rolles roll växer i juni, då han på Rolles egen dag förnyar sitt utseende och bjuder på billigare åk.

– Rolle var tidigare en central gestalt på Borgbacken och vi vill återge honom hans forna status. På Rolledagen den 23 juni ger vi rabatt på åkpass, då får man köpa två pass till priset för ett. På det sättet vill vi ge de besökare som annars inte skulle ha råd en möjlighet att komma hit och roa sig, säger Adlivankin.

Med virtuella glasögon

Så här tre dagar före säsongstarten råder febril aktivitet i nöjesparken. De sista skruvarna dras åt, fönster putsas och attraktioner testkörs. Ändå kommer allt inte att bli klart till öppningsdagen. Årets största nyhet, uppgraderade Linnunrata extra, kör i gång först den 20 maj.

– Vi har beställt en egen version av höstens tyska nöjesparksnyhet – en virtuell berg-och-dalbana. Där åker man med virtuella glasögon på sig och upplever en helt ny dimension av rymden. Det känns som om man åker två varv upp-och-ned när man i själva verket inte ens hängt med huvudet nedåt, förklarar Adlivankin.

Borgbacken blir den första nöjesparken i Norden med en motsvarande virtuell berg-och-dalbana.

Bland övriga nyheter kan nämnas en sockervaddskola där deltagarna får lära sig den inte alldeles enkla konsten att tillverka sockervadd.

Temaveckor förlänger säsongen

Eftersom den finska sommaren och därmed säsongen för karuseller är relativt kort satsar Borgbacken på att göra det mesta av de fem månader man håller öppet. Det betyder tre temaveckor som infaller före och efter högsommaren. Först ut är vårkarnevalen i maj, då temat är cirkus och nöjesparken intas av clowner och jonglörer och firar landets största födelsedagsfest.

På hösten blir det en vecka med fokus på skräck och musik i september då man tjuvstartar halloweenfirandet med benrangel också på andra ställen än i spöktåget. Säsongen avslutas traditionellt med ljuskarnevalen i oktober och det upplysta temat pågår på publikens begäran i två veckor.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00