Borgbacken gav kalla handen till servicefacket Pam

Fackförbundet Pam får inte dela ut broschyrer till de anställda på arbetstid. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nöjesparken Borgbacken förbjöd servicefacket Pams anställda att dela ut broschyrer och tala med personalen. Nöjesparkens vd säger att det handlar om arbetarskydd.

Enligt servicefacket Pams pressmeddelande hade Borgbackens ledning gett grönt ljus för fackets charmoffensiv, men då Pams medarbetare anlände med sina broschyrer blev de stoppade av Borgbackens marknadsföringschef Tero Sjöberg som förbjöd Pam att diskutera med nöjesparkens anställda.

Enligt Borgbackens vd Pia Adlivankin har nöjesparken erbjudit facket möjligheten att informera om sin verksamhet för Borgbackens medarbetare efter arbetstid, men Pam har avböjt förslaget.

– Vi har sagt till Pam att de inte kan diskutera arbetsvillkor med våra anställda samtidigt som de jobbar och vi har tusentals kunder i nöjesparken. Det handlar om arbetssäkerhet. Våra medarbetare ansvarar för kundernas trygghet, säger Adlivankin.

På servicefacket Pam ställer man sig oförstående till Borgbackens förklaring.

– Det kan inte vara så att fackets representanter inte får diskutera med arbetstagare och sprida information. Jag är rent ut sagt bestört över det här motståndet mot fackförbundens verksamhet, säger regionchef Johanna Sparf på servicefacket Pam.

Borgbackens ledning säger sig föra samma diskussioner med facket varje år.

– Jag vet uppriktigt sagt inte var skon klämmer. Det enda vi har bett om är att de ska respektera att de här diskussionerna förs efter arbetstid. Vi vill ju att våra anställda har det bra och att de är nöjda med att jobba för oss. Vi har inget intresse av att motarbeta fackets verksamhet, tvärtom, säger Adlivankin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning