Uula Colors produkter kan köpas:

Via nätaffären som hittas på

webbsajten www.uula.fi

Via återförsäljare som bland annat RTV, Bauhaus, Kodin Terra samt några Värisilmä-butiker.

I den egna affären på adressen Yttiläntie 265, Kauvatsa.

Hela listan hittas på uula.fi

Kontakt och försäljning

Telefon: 010 8200 020

(vardagar kl 8–16)

E-post: uula@uula.fi

Facebook: www.facebook.com/Uulacoloroy

Villa Sjökulla på Hammars i Borgå är något av ett landmärke för båtfolk och Borgåbor.

Dess historia går tillbaka till 1850 då köpmannen Leonard Simolin hämtade villan från Terijoki. Efter tre decennier som familjen Simolins sommarställe köptes villan av kommerserådet August Eklöf, känd bland annat som grundare av Borgå Ångsåg.

Med varsam hand

Minna och Sami Lampinen är de fjärde ägarna efter August Eklöf och köpte villan i fjol. Fempersonersfamiljen sökte ett fritidsboende för året runt bruk och hade ursprungligen tänkt sig något mera nytt och modernt.

– Vi gjorde en spontan visit till Villa Sjökulla då vi sett annonsen. Efter det fanns ingen återvändo, säger Minna Lampinen.

Eftersom man själv inte visst mycket om gamla hus fördjupade man sig genom att läsa på och rådfråga experter.

– Vi fick höra att villan är i bra skick för att vara närmare 170 år. De renoveringar som gjorts har gjorts med respekt för det gamla, vilket också hörde till det som tilltalade oss.

Utsidan målades i fjol och i år fortsätter man inomhus, bland annat med nedre våningen av tornbyggnaden. Allt sker med varsam hand.

– Vår önskan är att med respekt för det gamla skriva vårt eget kapitel i husets historia och hålla det livskraftigt och välmående, också för kommande generationer, säger Minna och Sami Lampinen.

Respekten för det gamla omfattar förutom renoveringsmetoder också valet av material.

– Vi fortsätter på den färgvärld som funnits tidigare och där man använt Uulas färger både ute och inomhus. Eftersom vi inte har någon tidigare erfarenhet av att renovera gamla hus har också råden vi fått från samarbetspartners såsom Uula varit till stor hjälp, säger Minna Lampinen.

Fina referenser

Uula Colors färger tillverkas för hand i Kauvatsa i Kumo. Villa Sjökulla är inte det enda värdeobjekt som valt företaget till sin färgleverantör. Uulas färger hittas också bland annat på slottet

Versailles och konstmuseet Louvren i Frankrike.

– Samtliga fina objekt att vara stolt över, säger syskonen Sari och Jouni Uunila som driver företaget.

När syskonens pappa Arto Uunila började med färgtillverkning hemma i Nurmo fanns slamfärg (rödmylla) nästan ingenstans att få. De första färgpartierna som gjordes var för hembygdsmuseets väggar.

– Museiverkets arkitekt kom på inspektionsrunda. Vanligtvis brukade färgen kokas på plats, men pappa hade färgen redan klar. Det blev startskottet för verksamheten, minns vd Jouni Uunila.

I takt med att ryktet spred sig utvidgades färgverkstadens sortiment för att svara

på restaureringsobjektens och kundernas behov. Via Museiverket kom beställningar från hela landet. Produkterna utvecklades och slamfärgen fick sällskap av linoljefärg för fönster och dörrar. Snart började man också måla huvudbyggnaderna med linoljefärg.

I dag, 40 år senare, är Uulas koncept fortfarande samma: att för behandling av olika träytor erbjuda färger som andas, är plastfria och ekologiska.

I utbudet finns även inredningsfärger som andas och är luktfria. Med Into-inredningsfärgerna kan man måla innerväggar och -tak i alla hem. För målning av möbler finns Into-möbelfärgen och för inomhusbruk även de transparenta Ilona-lasyrfärgerna.