Borgåpunkare gör övertygande debut

Bild: Skivkonvolut

Borgåbandet Strum 101:s debutalbum är rak punkrock med influenser av ska. Skivan är full av starka låtar som överraskar lyssnaren med kontrasterande delar och arrangemang på pricken. De engelska låttexterna kunde gärna ändå vara mera originella och mindre förutsägbara.

Punk/Ska

Strum 101

(Egen utgåva)

"PORVOO CITY PUNK ROCK. SUPPORT YOU LOCAL SCENE", på svenska ungefär "Borgå-punkrock. Stöd dina lokala band." När jag klickar upp Strum 101:s Facebooksida möts jag av texten, som ringlar sig runt en symbol som signalerar att det är radioaktivt. Det är en rå look som jag inte riktigt är van med när jag kollar in nya artister och ny musik.

Det är just det som gör Strum 101 bra – de skäms inte för att vara just de de är, med en punkattityd jag inte sett på de senaste tio åren.

Debutalbumet är fullt av starka låtar. Soundet är bekant för dem som lyssnat på ett band som Rancid men varje låt har ett eget finurligt riff eller en mellandel som överraskar lyssnaren. Säkert har bandet också slipat sin repertoar, eftersom de började spela så tidigt som 2011 även om de hittills släppt endast enskilda låtar och någon EP.

Ghost Of The Past börjar med ett tungt riff men när versen kör i gång spelas endast ett lättsamt skariff med en studsande bas i bakgrunden. Ett annat favoritspår är det optimistiska Six Strings, No Wings som börjar med endast trummor och en bas som målar fram harmonin. Sången får sällskap av ett skakomp på gitarr och en lekfull gitarrmelodi och till slut unison körsång i refrängen.

Sångaren och gitarristen Eemil Ylhäinen sjunger, growlar och rappar sig rått men stilsäkert genom låtarna. Som så ofta när inhemska band gör musik på engelska är ändå texterna och uttalet inte helt på pricken – och när man sjunger på engelska kommer man alltid att jämföras med band och sångare som har engelska som modersmål. Många texter har ändå en bra punkattityd och behandlar ämnen som känns riktiga, som att återvända till sin hemstad eller att dömas av sin omgivning. Ifall texterna var mindre klyschiga och uttalet noggrannare hade jag säkert inget att klaga på.

Lukas Rusk

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03