Borde vi hellre tala om fysisk distansering?

De här damerna sitter på varsin parkbänk i norra England. Bild: Oli Scarff/AFP / Lehtikuva

På en vecka har så kallad social distansering blivit en del av allas vardag. Men själva begreppet kan uppfattas som missvisande.

Under den senaste tiden har människor runtom i världen uppmanats stanna hemma och distansera sig från andra människor.

Många länder uppmanar medborgarna att hålla sig på fysiskt avstånd från andra människor. Bild: Fabrice Coffrini/AFP / Lehtikuva

Även om det talats mycket om social distansering på sistone är många av oss de facto väldigt sociala och håller aktivt kontakt med våra nära och kära via olika sociala kanaler också under coronaepidemin.

Men runtom i världen höjs nu röster för att inte tala om social distansering, eftersom folk kan fortsätta vara sociala precis som förut – med hjälp av diverse sociala plattformar. Särskilt yngre personer kan känna sig förvirrade eller till och med upprörda över att man hackar ner på deras naturliga sätt att umgås.

Att delta i videomöten och kommunicera med kolleger och uppdragsgivare per snabbmeddelanden är vardag för bland andra frilansare och kreativa arbetare. Även andra har märkt att de sällan socialiserat med vänner och släkt så mycket som nu.

Järnvägsstationen i Helsingfors centrum har stått tom efter att möten med mer än tio personer förbjöds i Finland. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Det man strävar efter med nya regler och rekommendationer är uttryckligen att folk inte befinner sig nära varandra i fysisk mening.

Vi ringer upp Ola Karlsson som är språkkonsult och språkvårdare i svenska på Språkrådet i Sverige. Han är redaktör för boken Svenska skrivregler, ansvarig för Språkrådets webbsidor och för nyordslistorna. Dessutom sitter han med i Mediespråksgruppen, som består av mediespråkvårdare och språkansvariga vid olika mediehus i Sverige.

Borde vi hellre tala om fysisk distansering än social distansering, Ola Karlsson?

– Just den här frågan har vi inte diskuterat i Mediespråksgruppen. Spontant tycker jag att social distansering låter mer övergripande och abstrakt, fysisk distansering låter bara som en uppmaning att hålla ett avstånd på minst fem meter.

Han förstår att det kan bli förvirrande i vissa sammanhang med uttrycket social distansering men påpekar att social distansering inte utesluter kontakt och kommunikation med andra människor exempelvis via telefon och sociala medier.

– Om det kan uppfattas fel i ett sammanhang kan man såklart använda fysisk distansering eller en annan omskrivning i stället. Ordet "socialt" i sig är så oerhört flertydigt och luddigt att jag har svårt att ta eventuell kritik mot uttrycket "social distansering" på allvar. Men det kan hända att en yngre generation ser annorlunda på det här, säger Karlsson.

Däremot vet han att det pågår många diskussioner kring hur vi ska förklara eller uttrycka fysiska möten som nu sker i olika nätbaserade tjänster.

– Vad betyder alla dessa ord som distans- eller fjärr-? Det råder en viss förvirring kring det här med fysiska aspekter kontra nätbaserade lösningar, säger Karlsson.

I väntan på experternas rekommendationer vill vi gärna höra vad du tycker. Svara på vår enkla gallup:

Inga möten under Stockmanns klocka på onsdagen. Bild: Hanna Matikainen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning