Bookerpriset till Paul Beatty

Paul Beatty.Bild: HANNAH MCKAY

Den amerikanske författaren Paul Beatty är årets mottagare av litteraturpriset Man Booker Prize. Beatty tilldelas priset för sin roman The Sellout, en bok som juryn beskriver som "en amerikansk roman i ordets rätta bemärkelse".

Paul Beatty är den förste amerikanska pristagaren i Bookerprisets 48-åriga historia. Kanske var det för att statistiken talade mot hans nationalitet som Beatty inte hade förberett något tacktal. Det var nämligen en märkbart rörd och oförberedd pristagare som gick upp på podiet för att tacka under prisutdelningen i London.

– Som vanligt är jag bedrövligt förberedd. Förlåt mig, jag väntade mig inte detta. Jag behöver ett ögonblick.

Sedan samlade Beatty sig och tackade sin familj, sin förläggare och sin agent.

– Boken var svår att skriva och jag vet att den är svår att läsa. Och jag vet definitivt att den var svår att sälja, så tack så mycket!

De övriga nominerade författarna var Deborah Levy (Storbritannien) för Hot Milk, Ottessa Moshfegh (USA) för Eileen, Graeme Macrae Burnet (Storbritannien) för His Bloody Project, David Szalay (Kanada och Storbritannien) för All that Man Is och Madeleine Thien (Kanada) för Do Not Say We Have Nothing.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33