Bondgårdarna slår upp sina dörrar på lördag

Färskt och lokalt. På lördag har konsumenter möjlighet att besöka ett antal bondgårdar och köpa lantbruksprodukter direkt av dem som odlat dem. Bild: Mostphotos

Över 180 bondgårdar runtom i Finland håller öppet hus på lördag, för att ge konsumenterna en chans att träffa dem som odlar maten och på det sättet få en bättre insyn i livsmedelsproduktionen.

Lokalproducerad mat är en växande trend, många konsumenter vill träffa människorna som odlar och föder upp våra livsmedel, kanske lära sig lite mera om hur maten produceras och framför allt försäkra sig om att produkterna är rena och färska. Det här lyckas bäst om bonden och kunden möts öga mot öga och får prata om saken.

Så resonerade man på Koordineringsprojektet för närmat, SLC och en rad andra organisationer som jobbar för inhemsk livsmedelproduktion när de i fjol introducerade den första Köp av bonden-dagen. Idén kommer ursprungligen från Åland, där bönderna redan en längre tid har hållit öppet hus för att sälja sina produkter direkt till kunderna.

I morgon ordnas Köp av bonden-dagen för andra gången på fastlandet och 185 gårdar har i förväg anmält att de håller dörrarna öppna för konsumenterna. Programmet och utbudet varierar från gård till gård, men tanken är att besökarna ska få uppleva en stund i lantlig miljö, se hur djuren bor, ta del av stämningen på gården och ställa frågor till dem som jobbar där, samtidigt som de har en möjlighet att köpa livsmedel direkt, utan mellanhänder och långa transporter.

– Den gångna odlingsperioden har varit minst sagt svår för odlarna, sommaren var sval och regnig och blomkålsskörden riskerade att bli helt oskördad. Men vi fixar det, det kommer att finnas inhemska grönsaker och andra livsmedel i butikerna också i höst, säger Heidi Siivonen, som själv odlar örter och satsar på kummin.

Om man räknar med också logistikkedjan sysselsätter livsmedelsproduktionen i Finland cirka 300 000 personer. För att hålla kvar de jobben uppmanar Siivonen konsumenterna att välja inhemskt alltid när det är möjligt.

– För mig som odlare är kvaliteten och smaken de två viktigaste kriterierna för livsmedel. Kummin är en växt som passar perfekt att odlas här uppe i norr, det gör inget att marken är frusen största delen av året, kummin kan utnyttja den korta växtperioden maximalt och den trivs bra i våra ljusa sommarnätter. En stor del av skörden går på export till Europa och Asien, säger Siivonen.

Färskbakat av eget mjöl

Ett par av dem som hoppas på besök av vetgiriga konsumenter på lördag är Ingemo och Henrik Fröberg vid Gårdsboden i Kyrkslätt. De håller visserligen öppet tre dagar i veckan året om och träffar därmed sina kunder regelbundet, men uppskattar initiativet till dagen och vill absolut vara med.

– Idén är bra! Jag understöder alla evenemang som för samman konsumenter och producenter. Vi har inget extra program på lördag, men kaféet är öppet och vi säljer förutom eget mjöl av de fyra inhemska sädesslagen också närproducerade produkter av ett hundratal andra leverantörer, säger Ingemo Fröberg.

Fröbergs brukar jorden på konventionellt sätt och mal säden till mjöl och gryn vid Andersböle kvarn utanför Borgå. De har anställt en bagare som varje morgon bakar bröd och bakverk av gårdens eget mjöl, som säljs i gårdsbutiken. Sommaren har varit livlig, men den verkliga höjdpunkten på året infaller strax före jul, då gårdens egen potatislåda är en bästsäljare.

– Vi är inget ekojordbruk, men vi har lokalproducerade produkter och bakar vårt bröd utan tillsatsämnen. De flesta frågor konsumenterna ställer till oss handlar just om ekologisk odling, säger Fröberg.

Vad är lokalt?

Begreppen lokalproducerat och närodlat är ungefärliga, det finns ingen klar gräns för vad som räknas som nära. När den egna bakgården är det enda som räknas som närodlat för en person, kan en annan uppfatta renköttet från Lappland som lokalt.

– Ordet lokalmat är problematiskt på det sättet att det inte går att sätta kilometergränser för det. Om vi drar gränsen vid exempelvis hundra kilometer räknas livsmedel från Tallinn som lokalmat i Helsingfors, medan grönsaker från Tavastland inte gör det. Därför brukar vi säga att alla inhemska livsmedel också är lokalmat, förklarar Anni-Mari Syväniemi vid centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK.

De gårdar, trädgårdar och landsbygdsföretag som deltar i Köp av bonden-dagen finns listade på webbsidan ostatilalta.fi. Man hittar också info och gårdar på sociala medier med hjälp av hashtaggen #köpavbonden. Öppettiderna på olika ställen kan variera, men besöken kräver ingen förhandsanmälan.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning