Bombmannen: Jag gjorde det för IS

Bussterminalen Port Authority nära Times Square i New York. Bild: Drew Angerer

Den 27-årige man med rötterna i Bangladesh som greps efter bombdådet i en tunnelbanestation i New York har häktats misstänkt för en rad terrorrelaterade brott. Kort före dådet skrev 27-åringen på Facebook: "Trump, du misslyckades med att skydda din nation."

I förhör har mannen erkänt att han tillverkat och detonerat sprängladdningen, och att han influerats av terrorrörelsen IS att utföra dådet.

"Jag gjorde det för Islamiska staten", har han sagt i förhör skriver CNN med hänvisning till uppgifter från åklagarmyndigheten.

27-åringen är nu formellt misstänkt för att bland annat ha bistått en terrorgrupp materiellt, användning av massförstörelsevapen, olaga vapeninnehav samt för att ha utfört ett bombdåd på allmän plats.

Den misstänkte terroristen har också uppgett i förhör att han utförde dådet som hämnd för amerikanska luftangrepp mot IS. Under tisdagen förhörde polis vid Bangladesh antiterrorenhet mannens 25-åriga hustru och bekanta i huvudstaden Dhaka, för att bringa klarhet i hur det gick till när han radikaliserades och huruvida han hade en medhjälpare. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP lämnade han landet i unga år. Mannen har dock rest tillbaka till sitt hemland flera gånger sedan flytten till USA.

Den misstänkte 27-årige terroristen hade enligt poliskällor fäst en rörbomb av enklare slag vid kroppen.

Detonationen skedde vid tunnelbanestationen som ligger i anslutning till bussterminalen Port Authority, USA:s största, inte långt från turistmagneten Times Square.

Mycket folk var i rörelse, eftersom attacken ägde rum strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, mitt i rusningstiden.

Ingen ådrog sig livshotande skador i explosionen, inte heller 27-åringen som fick skador på händerna och överkroppen.

Polisen evakuerade snabbt tunnelbanestationen och spärrade av närliggande gator.

Filip Norman/TT

Finns inte i brottsregister

Den 27-årige mannen har inget brottsligt förflutet i sitt hemland, enligt polisen i Bangladesh. Bangladesh har fördömt dådet i skarpa ordalag. "En terrorist är en terrorist oavsett etnicitet eller religion, och måste ställas inför rätta", heter det i ett uttalande från landets ambassad i Washington.

Mannen finns inte heller med i USA:s brottsregister men har tittat på IS-propaganda på nätet, uppger personer med insyn i utredningen. Han ska ha inspirerats av terrorattacker under juletid i Europa, enligt amerikanska medier.

Radikaliseringen inleddes 2014, då han började följa terrorgruppens aktiviteter på nätet. Mannen ska ha känt ilska över USA:s Mellanösternpolitik, uppger åklagare för Reuters.

På "amatörnivå"

Den misstänkte bombmannen var den enda som skadades allvarligt i attacken, medan tre andra personer fick lindrigare skador. En av de skadade är polis.

Själva bomben som användes i attacken var på "amatörnivå", sade New York-guvernören Andrew Cuomo vid en presskonferens efter dådet. Enligt honom detonerade bomben inte ordentligt, vilket kan ha begränsat skadorna.

USA:s president Donald Trump sade efter attacken att den visar att det behövs strängare immigrationslagar.

"Försöket till en massmordsattack i New York – den andra terrorattacken i New York de senaste två månaderna – visar än en gång på det akuta behovet av att kongressen genomför lagreformer för att skydda det amerikanska folket", skriver han i ett uttalande.

Det misslyckade terrordådet i måndags utfördes i tunnelbanestationen vid bussterminalen vid Port Authority, inte långt ifrån Times Square.

Bilder från övervakningskameror visar hur resenärer springer åt alla håll när bomben exploderar och gärningsmannens kropp ligger kvar på marken när röken har skingrats. Han skadades på händer och överkropp.

Attacken inträffade bara sex veckor efter terrordådet på en cykelbana på sydvästra Manhattan. Då dödades åtta människor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning