Bomberna regnar ner över Aleppo – USA nära att bryta Syriensamtal

Förödelsen efter den senaste veckans bombningar är enorm. Här lämnar en syrisk familj sitt sönderbombade hem. Bild: Thaer Mohammed

USA hotar att avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ryssland när det gäller Syrien, samtidigt som dödstalen stiger i den Moskvastödda bomboffensiven mot storstaden Aleppo.– Vi är nära att bryta samtalen, säger USA:s utrikesminister John Kerry.

Enligt utrikesministern är stunden inne för "andra alternativ". Samtidigt frågar John Kerry retoriskt om USA nu är på väg att gå i krig i Syrien, och han svarar själv att han "inte tror det".

Tillsammans med andra länder har dock USA sedan september 2014 genomfört flygbombningar mot terrorgruppen IS i både Syrien och Irak. ´

Skyller på USA

Kremls talesman Dimitrij Peskov skyller det ökande våldet i Aleppo på att Washington "misslyckats med att kontrollera" rebellgrupper. Han hävdar också att den syriska regimens styrkor strider mot "terrorister", vilket är ett eko av retoriken från den syriske presidenten Bashar al-Assads regering.

Det var förra veckan som regeringsstyrkorna, uppbackade av ryska styrkor, inledde en offensiv mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo. Hundratals flygbombningar har genomförts och ett stort antal civila har dödats i striderna, som är bland de intensivaste sedan inbördeskriget bröt ut 2011.

Enligt FN har minst 96 barn dödats i miljonstaden sedan den senaste veckans offensiv startade. Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien med hjälp av källor i Syrien, anger att sammanlagt 170 människor har mist livet under veckan.

Akut behov

FN slog tidigare under torsdagen larm om att hundratals skadade är i akut behov av evakuering från östra Aleppo, som kontrolleras av rebeller.

– Det uppskattas att så många som 600 skadade inte kan få adekvat behandling, sade FN:s biträdande Syriensändebud Ramzy Ezzeldine under en pressträff i Genève.

FN:s biståndschef Stephen O'Brien varnar för att östra Aleppo är på väg ner i en "skoningslös avgrund" och han varnar för en "humanitär katastrof" utan like under det brutala kriget som pågått i fem år.

Han sätter sitt hopp till världsopinionens avsky.

– Inget annat verkar fungera för att stoppa detta avsiktliga, meningslösa blodbad, säger FN-chefen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03