Bomben på Östermalm hade placerats vid entrén – polisen efterlyser tips

Huset på Östermalm i centrala Stockholm fick stora skador vid detonationen. Bild: Anders Wiklund/TT

Polisen har lokaliserat var sprängladdningen som förstörde ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm var placerad.

– Detonationen har varit på utsidan vid entrén, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen.

Explosionen på Gyllenstiernsgatan ägde rum vid ett-tiden på natten mot måndagen och var så kraftig att boende flera kilometer bort vaknade. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har öppnats och polisen har inlett en särskild händelse, vilket innebär att hela polisregionens resurser ställs till förfogande. Utredningen samverkar bland annat med den nationella insatsen Operation rimfrost.

Polisens tekniska undersökning av huset är klar, men det är oklart när alla boende kan återvända hem.

Ingen misstänkt är frihetsberövad och polisen efterlyser nu tips.

– Det är inget specifikt vi efterfrågar, utan tror man att en iakttagelse kan ha med händelsen att göra är det bäst att lämna det till våra utredare att avgöra, säger Towe Hägg.

Läs mer: Vi innerstadsbor fick en kuslig påminnelse om hur det kan kännas att bo i en utsatt förort

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning