Bomb från krigstiden upptäcktes på Brändö

Den krigstida bomben hittade i samband med byggnadsarbeten på Brändö i östra Helsingfors. Enligt Försvarsmakten innehöll bomben 20 kilo sprängämnen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Enligt polisen handlar det om en brandbomb från 1944 som innehåller totalt 20 kilo sprängämnen.

Nödcentralen larmades strax efter klockan 14 på fredagen om en krigstida bomb som upptäcktes på Brändö i östra Helsingfors. Försvarsmakten bekräftar att det rör sig om en bomb från andra världskriget, skriver Helsingin Sanomat.

Bomben upptäcktes i samband med pågående byggnadsarbeten. Drygt fem timmar senare informerade polisen på Twitter att bomben har fraktats tryggt till Försvarsmaktens område i Sandhamn där den ska detoneras och förstöras.

Försvarsmaktens manöver förorsakade avbrott i trafiken under fredagskvällen.

Bomben torde härstamma från ett sovjetiskt stridsflygplan. Helsingfors var utsatt för sovjetiska flygbombningar i synnerhet i februari 1944 i samband med fortsättningskriget.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02